Теми статей
Обрати теми

Послуги надано без вимоги компенсації: ПДВ-наслідки для орендодавця

Дар’я КРАВЧЕНКО
Підприємство здає в оренду будівлю та оплачує витрати з вивезення сміття. При цьому частина сміття належить підприємству, а частина — орендарю. Чи нараховувати підприємству в такому разі ПДВ на вартість послуг з вивезення «чужого» сміття, враховуючи те, що такі витрати орендар не компенсує? (м. Харків)

У відносинах «орендодавець — орендар» можливі різні варіанти вирішення питання оплати комунальних послуг. Зазвичай, якщо орендодавець окремо не виділяє вартість комунальних послуг для цілей подальшої оплати їх орендарем, таку плату він закладає у вартість оренди.

У нашому випадку орендодавець сам оплачує витрати з вивезення сміття та не вимагає від орендаря їх компенсації. Якщо такі обов’язки не передбачені договором оренди, то дійсно виходить, що орендодавець просто дарує своєму орендарю таку послугу. А точніше, надає її безоплатно. ПДВ-наслідки у такому разі передбачити не важко.

З податковим кредитом (ПК) тут усе просто. З 01.07.15 р. усі суми «вхідного» ПДВ беззастережно потрапляють до ПК незалежно від призначення товарів/послуг, які придбавалися (за умови, що податкова накладна (ПН) правильно оформлена та зареєстрована в ЄРПН).

Тому на підставі ПН, отриманої від підприємства, що надає послуги з вивезення сміття, орендодавець формує ПК поточного періоду (чи ПК наступних звітних періодів, але в межах 365 календарних днів з дати складання ПН).

А тепер увага! Надання послуг іншій особі на безоплатній основі вважається постачанням таких послуг ( п.п. «в» п.п. 14.1.185 ПКУ). Отже, така операція автоматично підпадає під обкладення ПДВ ( п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). Базою обкладення ПДВ у цьому випадку буде договірна ціна таких послуг з урахуванням загальнодержавних податків і зборів ( п. 188.1 ПКУ).

Звичайно, при безоплатному постачанні вона дорівнює нулю. Однак не забувайте: з 01.01.15 р. для товарів/послуг встановлена мінімальна межа бази обкладення ПДВ — не нижче ціни їх придбання ( п. 188.1 ПКУ). Тому для орендодавця безоплатне надання послуг орендарю супроводжуватиметься нарахуванням податкових зобов’язань (ПЗ).

Але! Не на всю вартість послуг з вивезення сміття, а на ту її частину, яку орендодавець сплатив за орендаря. Адже саме цю частину послуг він надав безоплатно.

Для того щоб визначити таку частину, потрібно передусім відокремити ваше сміття від сміття орендаря (не фізично, звичайно). З промисловими відходами все елементарно. Кожне підприємство повинне вести облік таких відходів (п. «б» ст. 17 Закону України «Про відходи» від 05.03.98 р. № 187/98-ВР).

Щоб визначити кількість побутових відходів, можна скористатися Мінімальними нормами, які наведені в додатку 2 до Правил надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених постановою КМУ від 10.12.08 р. № 1070. Ці норми прив’язані:

• для адміністративних приміщень — до одного робочого місця;

• для складських приміщень — до 1 квадратного метра площі;

• для торговельних підприємств — до 1 квадратного метра торговельної площі.

Виходячи з таких параметрів потрібно загальний обсяг вивезеного сміття поділити на «свій рідненький» і «чужий». Так само ви можете поділити і вартість послуг з вивезення сміття на свою та «подаровану» орендарю, на яку доведеться нарахувати ПЗ з ПДВ. Ну і, звичайно, не забудьте скласти ПН з кодом причини «15» і зареєструвати її в ЄРПН.

Але не все так безнадійно! Річ у тім, що довести той факт, що ви безоплатно надали послугу орендарю, не просто. Адже жодних первинних документів на таку «благодійність» ніхто не складає. А якщо в договорі оренди застерегти, що орендодавець зобов’язаний вивозити сміття з орендованих приміщень, то жодних претензій узагалі не буде. Адже вартість таких послуг входитиме до орендної плати, навіть якщо вони не будуть зазначені в рахунку окремим рядком. Відповідно нараховувати ПЗ на вартість послуг з вивезення чужого сміття не доведеться.

Теги орендар
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі