Теми статей
Обрати теми

Дещо про ПДВ і митну декларацію

Запитання

Суть відповіді податківців / наша позиція

Заповнюємо ПДВ-декларацію правильно (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ)

Як постачальник і покупець у ПДВ-декларації відображають операцію з поставки/придбання товарів/послуг, за якою ПН складена з помилкою?

Відсутність факту реєстрації платником ПДВ — продавцем товарів/послуг ПН в ЄРПН та/або порушення порядку заповнення обов’язкових реквізитів ПН:

1) не надає права покупцю на включення сум ПДВ до ПК за такою ПН.

Однак зверніть увагу! Водночас наявність чи відсутність у ПН заповнених полів реквізитів заголовної частини, які НЕ є обов’язковими, не може бути підставою для виключення такої ПН зі складу ПК (якщо, звичайно, немає інших підстав для його зменшення).

2) не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, зазначеної в «помилковій» ПН, до суми ПЗ за відповідний звітний період.

Таким чином, постачальник — платник ПДВ повинен відобразити операцію з постачання товарів/послуг, за якою складена ПН з помилкою, у податковій декларації з ПДВ за звітний період, в якому за такою операцією виникло ПЗ з ПДВ

Так, дійсно. ПК на підставі «помилкової» ПН покупець не сформує (крім випадків з «помарками» в необов’язкових реквізитах). Тому якщо така ПН потрапила до ПДВ-декларації минулих періодів, її потрібно «вилучити» за допомогою уточнюючого розрахунку. Знову до ПК вона потрапить тільки після того, як постачальник складе РК до такої ПН і зареєструє його в ЄРПН (!) (лист ДФСУ від 29.10.15 р. № 23009/6/99-99-19-03-02-15). Починаючи з періоду реєстрації РК в ЄРПН (але не пізніше 365 календарних днів з дати складання такої ПН) покупець може включити до ПДВ-декларації і підправлену ПН, і РК до неї

Чи повинен платник ПДВ відображати у ПДВ-декларації ПК на підставі двох ПН і РК до помилкової (другої) ПН, якщо була помилково оформлена зайва ПН (двічі на одне постачання)?

Якщо платник ПДВ помилково склав ПН, то:

• така ПН не підлягає відображенню в податковій звітності з ПДВ;

РК, який може бути виписаний до такої ПН, підлягає реєстрації в ЄРПН, але до податкової звітності з ПДВ також не включається

Згодні. Підстав для включення зайвої ПН і РК до неї до ПДВ-декларації платник ПДВ не має, оскільки не було самої операції, яку підтверджувала б така ПН. Тож до ПДВ-звітності потрапить лише правильна ПН. Покупець також сформує ПК тільки на підставі останньої ПН (період відображення залежатиме від своєчасності реєстрації ПН в ЄРПН).

Сподіваємося, що розбіжності між даними ЄРПН і ПДВ-декларації, які виникли, не привертатимуть особливої уваги контролерів. Хоча пояснити причину таких розбіжностей усе ж доведеться

Подаємо митну декларацію (категорія 209.09 ЗІР ДФСУ)

Чи може філія (відокремлений підрозділ) підприємства, яка має власний код ЄДРПОУ, при переміщенні товарів у митний режим імпорту подавати від свого імені контролюючому органу МД та інші документи, що їх замінюють, і сплачувати митні платежі?

Згідно з правилами заповнення гр. 9 «Особа, відповідальна за фінансове врегулювання» МД, наведеними в розд. II Порядку № 651, у графі вказуються відомості про резидента, який уклав зовнішньоекономічний договір (контракт) або інший документ, що використовується в міжнародній практиці, замість договору (контракту) (якщо описом цієї графи не передбачене інше)

Судячи з відповіді, податківці погодилися з тим, що філія підприємства все ж має право надавати МД та інші документи, які їх замінюють, а також сплачувати митні платежі. До речі, таку саму позицію вони висловлювали і раніше (до 31.08.15 р.).

Однак маємо попередити! Користуватися такими правами філія може тільки за умови внесення відомостей про неї до облікової картки особи, яка здійснює операції з товарами, і відкриття відповідної картки — особового рахунка платника податків. У такому разі у графі В МД вказується код ЄДРПОУ такого платника — відокремленого підрозділу юридичної особи (ч. 2 розд. II Порядку № 651)

Документи та скорочення: Порядок № 651 — Порядок заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, затверджений наказом МФУ від 30.05.12 р. № 651; ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних; ПН — податкова накладна;

ПЗ — податкові зобов’язання; ПК — податковий кредит; РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної; МД — митна декларація.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі