Теми статей
Обрати теми

Матдопомога «до відпустки»: важливі моменти

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист Мінсоцполітики України від 21.07.15 р. № 409/13/116-15

Держслужбовці, а також посадові особи органів місцевого самоврядування (ОМС) мають право на два види матеріальної допомоги протягом року ( n.n. 3 п. 2 постанови № 268*): (1) на оздоровлення перед щорічною основною відпусткою (обов’язкова виплата); (2) для вирішення соціально-побутових питань (будь-якої пори року за рішенням керівника).

* Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.06 р. № 268.

І правду кажучи, лист, що коментується, адресовано саме таким «державним» роботодавцям. Але не поспішайте закривати сторінку! Висновки, які робить Мінсоцполітики, є корисними і для госпрозрахункових роботодавців. Адже вони також можуть (хоча й не зобов’язані) виплачувати матдопомогу до відпустки або на вирішення побутових проблем.

Отже, у разі поділу відпустки на частини (згідно зі ст. 12 Закону про відпустки**), матдопомогу можна виплатити один раз під час надання будь-якої частини відпустки. Для цього необхідно отримати заяву працівника. Крім того, якщо працівник іде у відпустку, не відпрацювавши безперервно 6 місяців (згідно зі ст. 10 Закону про відпустки), то таку матдопомогу також можна виплатити йому за заявою.

** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Рекомендація: пропишіть умови виплати матеріальної допомоги «до відпустки» в колективному договорі. Так само потрібно діяти і з виплатою матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань: прописати умови виплати, обставини, за яких вона виплачується, а також кому саме її можуть виплатити в першу чергу.

Про те, як «вигідніше» оформити матдопомогу працівнику, читайте на с. 34 цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі