Теми статей
Обрати теми

Податківці відкривають таємницю: розрахунок показника «суперформули» ΣПеревищ

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Нагадаємо, що в одному з наших попередніх номерів («БТ», 2015, № 36, с. 27) ми вже намагалися з’ясувати, що включає складова ΣПеревищ та як вона працює. Однак відповісти на всі запитання виявилося просто неможливо, адже алгоритм розрахунку цього показника не лише не прописаний у жодному нормативно-правовому акті, а й досі не відпрацьований. Першою «роз’яснювальною звісточкою» від ДФСУ став лист № 1402, в якому контролери висвітлили основні моменти розрахунку цього показника. Однак коли працюватиме СЕА за таким алгоритмом на практиці, на сьогодні залишається невідомим.

Формула розрахунку

Розпочнемо з того, що нам уже було відомо. Показник ∑Перевищ — це сума перевищення ПЗ, зазначених у ПДВ-деклараціях, над сумою ПДВ, нарахованою у ПН, зареєстрованих в ЄРПН. Формується він наростаючим підсумком як різниця між значенням ряд. 9.1 ПДВ-декларацій (з урахуванням УР до них) і показника «суперформули» ∑НаклВид.

А ось податківці в листі № 1402 визнали потрібним уточнити. ∑Перевищ — це різниця між:

1) сумами ПДВ, зазначеними в ряд. 9.1 декларації з ПДВ і гр. 6 ряд. 9.1 УР (зі знаком «+»/«-») до таких декларацій з ПДВ.

Увага! Згідно з листом № 1402 до розрахунку потрапляють дані ПДВ-декларацій та УР, поданих платником за звітні періоди починаючи з лютого / I кварталу 2015 року по останній звітний (податковий) період на момент перерахунку ∑Перевищ.

Однак Законом № 643 момент початку розрахунку показника РЛ був перенесений на 1 липня 2015 року.

Очевидно, тепер у розрахунку братиме участь ПДВ-звітність за періоди з 01.07.15 р.;

2) сумами ПДВ, зазначеними у гр. 13 розділу III ПН, зареєстрованих в ЄРПН, і гр. 10 — 11 ряд. «Сума коригування податкового зобов’язання та податкового кредиту» (зі знаком «+»/«-») РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Зверніть увагу! Як і в першому пункті, до розрахунку потрапляють ПН, складені починаючи з 01.07.15 р. (для платників податків, зареєстрованих після 01.07.15 р., — починаючи з дати такої реєстрації) по останній календарний день звітного періоду, за який подана ПДВ-декларація.

Так, у пізнішому листі ДФСУ від 10.09.15 р. № 8576/М/99-99-19-03-02-14 контролери вже не вказують період, з якого розпочинається відлік, адже в  п. 2001.3 ПКУ тепер чітко прописано, які ПН і РК формують показник РЛ (складені починаючи з 1 липня 2015 року). Причому повинні враховуватися і РК, складені після 01.07.15 р. до ПН, виписаних до цієї дати, якщо такі ПН видавалися покупцям. Такі самі документи повинні брати участь і в розрахунку показника ∑Перевищ.

Отже, у результаті отримуємо таку формулу розрахунку ∑Перевищ:

img 1

Тільки «плюс»

А ось далі зверніть увагу на один важливий момент. Податківці наполягають: показник ∑Перевищ може мати тільки додатне значення.

Як це розуміти? Адже якщо ∑Перевищ не може бути від’ємним, то як же тоді відбуватиметься коригування РЛ при виправленні помилок? Якщо цей показник буде тільки додатним, він завжди зменшуватиме РЛ і ніколи так і не збільшить його.

Щоб не втратити ідею використання цього показника в нівелюванні помилок, допущених платником ПДВ при реєстрації ПН в ЄРПН або відображенні їх у ПДВ-звітності, і одночасно залишити його тільки з додатним значенням, контролери вводять додаткову вимогу — при від’ємному значенні показника вважати, що такий показник дорівнює нулю.

Більше того, ∑Перевищ перераховуватиметься кожного разу:

• на дату подання ПДВ-декларації або УР за зазначені періоди;

на дату реєстрації в ЄРПН ПН/РК з порушенням установленого строку, складених за зазначені періоди.

Тоді механізм працюватиме наступним чином:

Приклад 1. Платник ПДВ зареєстрував у ЄРПН ПН, виписану 27.08.2015 р. на суму ПДВ 2000 грн., тільки 22.09.2015 р. Водночас відобразив її в ПДВ-декларації за серпень, яку подав 17.09.15 р.

1. На дату подання ПДВ-декларації за серпень (17.09.15 р.) у платника з’явиться складова ∑Перевищ, яка зменшить розмір його РЛ на 2000 грн.

2. Однак уже на дату реєстрації пропущеної ПН в ЄРПН (22.09.15 р.) у платника ПДВ збільшиться на 2000 грн. інший показник — ∑НаклВид, а складова ∑Перевищ, навпаки, має зменшитися на ту саму суму та дорівнювати нулю.

3. На дату подання ПДВ-декларації за вересень розбіжностей бути не повинно, оскільки показник розраховується наростаючим підсумком (липень — вересень).

img 2

Приклад 2. Платник ПДВ зареєстрував в ЄРПН ПН, виписану 25.08.2015 р. на суму 3000 грн., але не відобразив її в ПДВ-декларації за серпень. Помилку виправили, подавши УР у вересні 2015 року.

1. На дату реєстрації такої ПН в ЄРПН і навіть на дату подання ПДВ-декларації за серпень показник ∑Перевищ у такого платника ПДВ не з’явиться, оскільки в цьому випадку значення ряд. 9.1 декларації менше показника ∑НаклВид. У результаті розрахунку ∑Перевищ буде від’ємною. А в такому разі податківці прирівнюють цей показник до нуля.

2. Водночас на дату включення ПН до ПДВ-декларації (право включити ПН до ПК у платника ПДВ залишається протягом 365 календарних днів з дати її складання) показник ряд. 9.1 декларації (розрахований наростаючим підсумком) порівняється з показником ∑НаклВид (також розрахованим наростаючим підсумком), тим самим вирівнюючи розбіжність, що виникла між ПДВ-звітністю та РЛ.

img 3

У разі реєстрації в ЄРПН «зайвої» ПН (наприклад, на одну операцію склали дві ПН і зареєстрували їх у ЄРПН) виникне ситуація, схожа на ту, що розглядалася у прикладі 2. Відмінність буде тільки в тому, що відкоригувати показники ∑НаклВид потрібно за допомогою анулюючого РК до «зайвої» ПН.

А що на практиці

Але в усьому цьому хитрому механізмі розрахунку ∑Перевищ є маленька неув’язка. Стосується вона більшою мірою ситуації, коли постачальник забув зареєструвати ПН в ЄРПН, а у звітній ПДВ-декларації, навпаки, її відобразив.

Так-от, за задумом податківців, на дату подання ПДВ-декларації у продавця виникне ∑Перевищ, яка перераховуватиметься при реєстрації кожної «простроченої» ПН (РК) в ЄРПН. Однак, як показує практика, контролери ще не налагодили своє програмне забезпечення під виконання цих завдань. Адже при реєстрації в ЄРПН «забутої» ПН РЛ зменшується вдвічі:

• уперше — на дату подання ПДВ-декларації (коли у вас з’являється показник ∑Перевищ);

• удруге — при реєстрації «забутої» ПН в ЄРПН у складі показника ∑НаклВид. А ось ∑Перевищ поки просто не зменшується (система не розуміє, що саме на суму ПДВ, вказану в цій ПН, потрібно здійснити перерахунок).

Ситуація дещо вирівняється лише на дату подання ПДВ-декларації наступного звітного періоду, коли у черговий раз буде проведений перерахунок показника ∑Перевищ.

Коли система працюватиме без помилок, сказати важко. Сподіваємося, що це станеться в найближчому майбутньому.

Висновки

  • Перевищ може мати тільки додатне значення, яке повинне перераховуватися не лише на дату подання ПДВ-декларації, а й на дату реєстрації «прострочених» ПН/РК в ЄРПН.

  • Механізм перерахунку показника ∑Перевищ на дату реєстрації «забутих» ПН у ЄРПН доки не відпрацьований, а тому РЛ зменшується вдвічі.

Документи та скорочення статті

Закон № 643  Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

Лист № 1402 — лист ДФСУ від 10.07.15 р. № 1402/99-99-19-03-01-18.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПН — податкова накладна.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

РЛ — реєстраційний ліміт.

СЕА — система електронного адміністрування ПДВ.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Теги СЕА ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі