Теми статей
Обрати теми

Швидка фіндопомога працівнику: як називається, так і оподатковується

Хмелевська Оксана, експерт з питань оплати праці
Матеріальна допомога — святе діло! Але якщо її надає податковий агент, то виникає запитання про правильне оподаткування такої допомоги. На щастя, є законний спосіб «врятувати» від нього матдопомогу. Який? Зараз ви про це дізнаєтеся.

Help! SOS!

Працівник розповів директору про свої фінансові негаразди (наприклад, наближається весілля сина, затіяв ремонт, потрібно купувати на зиму дрова тощо). І мудрий керівник, недовго думаючи, прийняв рішення видати йому матеріальну допомогу. Але як правильно оформити таку щедрість? Про це розповімо далі.

Роботодавець має право виплачувати працівникам суми, які не пов’язані з результатами праці, наприклад, у вигляді матеріальної допомоги. Вона може бути двох видів: систематичного характеру або разового.

«Несподівана» матдопомога, виплата якої не передбачена колективним або трудовим договором, належить саме до другого виду. І повірте, це вам на руку для оподаткування (про це далі).

Але існують і різновиди разової матдопомоги. Якщо не йдеться про лікування (дякувати богу, усі здорові), як у вашому випадку, то цю виплату потрібно оформити як нецільову благодійну допомогу (НБД). В ідеалі ще потрібно зробити приписку «у зв’язку із сімейними обставинами».

Для того щоб отримати виплату, працівник пише на ім’я керівника заяву (див. рис. 1) з проханням надати саме такий вид допомоги з певної причини, наприклад у зв’язку із сімейними обставинами. При цьому її суму він не вказує.

Далі керівник видає наказ/розпорядження (див. рис. 2) про надання НБД, у тому числі визначає її суму.

Наказ передають до бухгалтерії. А потім уже бухгалтер ламатиме голову, чи потрібно сплатити при її нарахуванні та виплаті ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Але недовго, адже ми поспішаємо на допомогу.

Директору ООО «Сюрприз»
Щедрому О. В.
экономиста
Василенко Д. М.

ЗАЯВЛЕНИЕ

Прошу предоставить нецелевую благотворительную помощь в связи с семейными обстоятельствами.

22.09.2015

Василенко

Рис. 1. Приклад заяви про надання матеріальної допомоги

Общество с ограниченной ответственностью «Сюрприз»

ПРИКАЗ

23.09.2015

г. Киев

№ 145

 

О предоставлении нецелевой благотворительной помощи

ПРИКАЗЫВАЮ:

Предоставить Василенко Д. М., экономисту отдела бюджетирования, нецелевую благотворительную помощь в связи с семейными обстоятельствами в размере 2000,00 грн.

Основание: заявление Василенко Д. М. от 22.09.2015.

Директор

Щедрый

О. В. Щедрый

С приказом ознакомлен

Василенко

Д. М. Василенко

23.09.2015

Рис. 2. Приклад наказу про надання НБД працівнику

ЄСВ «не дружить» з НБД

ЄСВ ні в частині нарахувань, ні в частині утримань з НБД сплачувати не доведеться. Не дивуйтеся. Матеріальна допомога разового характеру (та ще й у зв’язку із сімейними обставинами), навіть якщо надається працівнику, то не входить до фонду оплати праці ( п. 3.31 Інструкції № 5). До речі, така допомога зазначена і в  п. 14 розд. I Переліку № 1170. Тож не підкопаєшся.

При цьому дуже важливо берегти «разовість» матдопомоги, щоб вона не перекочувала з розряду разової до систематичної. Ознаки разової допомоги, у тому числі НБД, такі:

1) її виплачують окремому працівнику;

2) необхідність в її отриманні виникає несподівано;

3) рішення про її видачу та розмір приймає керівник підприємства на власний розсуд.

У жодному разі не видавайте НБД регулярно (часто) та/або відразу багатьом працівникам. У такому разі податківці можуть визнати її систематичною матдопомогою. Що в цьому поганого? Такі суми включаються до фонду оплати праці та є базою для нарахування ЄСВ «зверху» і «знизу».

ПДФО та ВЗ: і так, і ні

Звільнення від ЄСВ — не єдиний приємний сюрприз при обкладенні НБД. Також можна уникнути й утримання ПДФО та ВЗ, але тільки якщо виконані дві умови ( п.п. 170.7.3 ПКУ):

1) НБД надає резидент (юридична або фізична особа). З цим, думаємо, у вашого підприємства все гаразд;

2) сума НБД сукупно за 2015 рік не перевищує 1710 грн. А це залежить від щедрості вашого директора.

Якщо сума НБД перевищує 1710 грн., то ПДФО за ставками 15 % (20 %) і ВЗ* за ставкою 1,5 % утримати доведеться. З усієї суми? Ні, правила оподаткування є досить лояльними: сума, що дорівнює 1710 грн., не обкладається ПДФО та ВЗ, а частина, що перевищує зазначену суму, уключається до складу оподатковуваного доходу одержувача.

* Об’єктом обкладення ВЗ є загальний місячний (річний) дохід, що обкладається ПДФО ( ст. 163, п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 ПКУ). Тому з частини НБД, яку не обкладали ПДФО, утримувати ВЗ не потрібно. Із суми перевищення над неоподатковуваними 1710 грн. доведеться сплатити ВЗ за ставкою 1,5 %.

Зверніть увагу: оподатковувана частина НБД для цілей ПКУ є не зарплатою, а доходом у вигляді додаткового блага. І що ж? Це означає, що не можна враховувати суму оподатковуваної НБД при визначенні права працівника на ПСП (якщо він нею користується).

А що робити, якщо загальна база оподаткування зарплати та оподатковуваної НБД є настільки значною, що «сягнула» у 2015 році за 12180 грн.? При порушенні цієї «межі» застосовують одночасно дві ставки.

Зверніть увагу, що базою оподаткування зарплати є її нарахована сума, зменшена на ЄСВ у частині утримань, а базою оподаткування НБД — її нарахована сума за мінусом 1710 грн. Загальна база оподаткування в межах 12180 грн. обкладається за ставкою 15 %, сума перевищення — за ставкою 20 %.

І не забудьте з усієї суми оподатковуваної допомоги утримати ВЗ за ставкою 1,5 %.

Тепер про відображення суми НБД у формі № 1ДФ. При виплаті НБД податковий агент зобов’язаний показати її суму у формі № 1ДФ. При цьому неоподатковувану частину НБД відображають у розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «169», а суму оподатковуваної НБД відображають з ознакою «126».

У розділі II форми № 1ДФ наводять не всю суму НБД, а тільки частину, що обкладається ВЗ, і суму утриманого з неї збору. Якщо сума не перевищує 1710 грн., то її в розділі II форми № 1ДФ не вказують.

Нагадаємо: у разі отримання НБД платник податків (працівник вашого підприємства) зобов’язаний подати річну декларацію про майновий стан і доходи, якщо загальна сума отриманої НБД протягом звітного року перевищить 1710 грн.

НБД в обліку доходів і витрат

У бухгалтерському обліку НБД відноситься на витрати. Відповідно, за даними бухобліку її сума братиме участь у визначенні розміру оподатковуваного прибутку. Причому це правило є однаковим як для малодохідних, так і для високодохідних платників.

Приклад. 22 вересня 2015 року працівник підприємства подав заяву з проханням про надання йому НБД у зв’язку із сімейними обставинами. НБД надана в розмірі 2000 грн.

Сума допомоги перевищує 1710 грн., тому із суми перевищення утримуємо і ПДФО, і ВЗ. Усі календарні дні вересня 2015 року працівник перебував у відпустці без утримання на підставі п. 7 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки як інвалід II групи, тому інших доходів за вересень 2015 року йому не нараховували.

Сума ПДФО: (2000 - 1710) х х 15 % = 43,50 (грн.).

Сума ВЗ: (2000 - 1710) х 1,5 % = = 4,35 (грн.).

Виплачена сума НБД: 2000 - - 43,50 - 4,35 = 1952,15 грн.

Порядок відображення у бухгалтерському обліку підприємства наданої НБД наведений у таблиці.

Порядок відображення в обліку НБД

Зміст операції

Сума, грн.

Кореспондуючі рахунки

Дт

Кт

1. Нараховано НБД

2000,00

949

685

2. Утримано ПДФО із суми НБД

43,50

685

641/ПДФО

3. Утримано ВЗ із суми НБД

4,35

685

642

4. Перераховано ПДФО із суми НБД

43,50

641/ПДФО

311

5. Перераховано ВЗ із суми НБД

4,35

642

311

6. Отримано до каси кошти на виплату НБД

1952,15

301

311

7. Видано НБД

1952,15

685

301

 

Висновки

• Якщо ви хочете допомогти працівнику разовою грошовою виплатою, то краще оформити це як надання НБД. ЄСВ із суми НБД справляти не потрібно.

• З ПДФО та ВЗ справа така. Суму НБД (її частину), що не перевищує сукупно за 2015 рік 1710 грн., не потрібно обкладати ні ПДФО, ні ВЗ. З усього, що вище, потрібно буде утримати ПДФО та ВЗ.

Документи та скорочення статті

Закон про відпустки  Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. 504/96-ВР.

Перелік № 1170 — Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

НБД нецільова благодійна допомога.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ВЗ — військовий збір.

ЄСВ — єдиний соцвнесок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі