Теми статей
Обрати теми

Мобільний телефон працівника «на службі» підприємства

Працівник використовує власний мобільний телефон для господарських потреб підприємства (спілкування з клієнтами, контрагентами). Роботодавець компенсує працівнику витрати на мобільний зв’язок. Чи обкладати таку компенсацію ЄСВ?

З одного боку, вартість безоплатно наданих окремим категоріям працівників послуг зв’язку та суми коштів на відшкодування їх оплати є складовою фонду додаткової зарплати ( п.п. 2.2.9 Інструкції № 5*).

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.04 р. № 5.

Однак, з іншого боку, до додаткового блага належить дохід, який не є зарплатою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами ( п.п. 14.1.47 ПКУ).

Тому сума грошових коштів, яку роботодавець відшкодовує фізособі за використання її мобільного телефону для виробничих потреб, у межах вартості мобільних розмов, не є додатковим благом (тобто базою нарахування ПДФО) і базою нарахування ЄСВ. Але для цього потрібно мати документи, що підтверджують використання мобільного зв’язку виключно для виробничих цілей, зокрема угоду про надання послуг мобільного зв’язку, список працівників, які використовують власні мобільні телефони для виробничих потреб, розрахункові документи, що надаються оператором мобільного зв’язку абоненту, в яких відображаються час переговорів і номер адресата, а також вартість розмов тощо. Це є необхідним для того, щоб довести використання телефону для виконання трудових обов’язків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі