Гордіїв вузол: розрахунок коригування до податкової накладної, що складена до 01.02.15 р.

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 24.09.15 р. № 20281/6/99-99-19-03-02-15

На сьогодні у разі повернення товарів або зменшення суми компенсації реєструвати «зменшуючий» розрахунок коригування (РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) у загальному випадку має покупець, якщо покупець — платник ПДВ.

Водночас в окремих випадках обов’язок щодо такої реєстрації покладено на продавця. Мова йде про «зменшуючі» РК до ПН ( п. 192.1 ПКУ):

• які не видаються покупцям;

• складених при отриманні послуг від нерезидента;

складених до 01.02.15 р.

З першими двома випадками проблем не виникає, а от із реєстрацією РК, виписаних до «старих» ПН (складених до 01.02.15 р.), – біда.

На практиці правила, передбачені у ПКУ, не діють. Програма, що контролює правильність реєстрації ПН/РК в ЄРПН, відмовляться реєструвати «зменшуючі» РК, направлені продавцем.

Пов’язують таку відмову в основному з тим, що вимога про реєстрацію «зменшуючих» РК до ПН, які складені до 01.02.15 р., була внесена відносно недавно (29.07.15 р.), а тому програму ще не перепрограмували під нові вимоги ПКУ.

Хоча може бути й більш серйозна причина. Для реєстрації такого РК потрібно, щоб у покупця була достатня сума реєстраційного ліміту (РЛ). І збільшити його (перерахувати кошти на електронний рахунок) може лише покупець.

Ми у своїх консультаціях виділяли три варіанти виходу із цієї ситуації (див. «БТ», 2015, № 34-35, с. 47):

1) оскаржити в суді відмову контролерів;

2) умовити покупця, щоб він зареєстрував РК. Загальне право реєстрації навіть для «зменшуючих» РК, складених до «старих» ПН, діє безвідмовно;

3) замість повернення товарів оформити їх зворотний продаж за тією ж ціною і на цю операцію виписати звичайну ПН (цей варіант підходив тільки в тому випадку, коли відбувалося саме повернення товару).

Податківці у листі, що коментується, висловили свою позицію з цього приводу. Вони наполягають, що РК до «старих» ПН (складених до 01.07.15 р., у тому числі і до 01.02.15 р.) підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) таких товарів/послуг. Аргументів саме для такого висновку у листі, що коментується, контролери не наводять.

Звісно, такий підхід вирішує проблему із розміром РЛ покупця. Заодно діє своєрідний захисний механізм для покупця. Річ у тім, що в разі повернення товарів або зменшення їх вартості «зменшуючий» РК зменшить РЛ у покупця, що може стати неприємним сюрпризом. Тому реєстрація таких РК саме покупцем виглядає цілком логічною.

Але в цій казці зі «щасливим кінцем» є два неврегульованих моменти.

1. Обов’язок реєструвати усі РК, складені до «старих» ПН, покладено на продавця товарів неспроста. Більшість «старих» ПН не були зареєстровані у ЄРПН. Щоб зареєструвати РК, до такої ПН потрібно спочатку зареєструвати саму ПН. А ПН, як ви розумієте, може зареєструвати лише продавець.

Очевидно, щоб не залучати до цього процесу всі сторони відносин, і був покладений обов’язок монопольної реєстрації «старих» ПН і РК до них саме на продавця.

Та, як бачите, на практиці все не так, як у теорії. Тому якщо «стара» ПН, до якої складено РК, не була зареєстрована в ЄРПН, то покупцю і продавцю потрібно попрацювати в тандемі. Продавцю доведеться зареєструвати «стару» ПН, а покупцю − РК до цієї ПН. Зробити це потрібно протягом одного дня. Сподіваємось, що такий механізм працюватиме на практиці. Тоді це роз’яснення контролерів дійсно дозволить розв’язати гордіїв вузол у питанні реєстрації РК до «старих» ПН.

2. Очевидно, знайдуться покупці, які не захочуть добровільно робити «чужу роботу» та реєструвати згадані РК. У такому випадку варто згадати про дамоклів меч — покарання порушника. А тут виникає проблема. Обов’язок з реєстрації таких РК покладено на продавця ( п. 192.1 ПКУ). Тож саме він має нести відповідальність за несвоєчасну реєстрацію РК, а не покупець.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі