Отримали в користування об’єкт сервітуту? Що робити з ПДВ і податком на прибуток?

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 01.09.15 р. № 18681/6/99-99-19-03-02-15

У листі, що коментується, податківці приділили увагу питанням оподаткування операцій з передачі в користування об’єкта сервітуту (відмінного від земельної ділянки).

ПДВ. Передусім контролери нагадали, що сервітут — це право користування чужим майном (ст. 401 ЦКУ). Його особливість полягає в тому, що він не позбавляє власника майна права володіння, користування та розпорядження цим майном. Останній просто передає таке право іншій особі.

За це особа, яка користується сервітутом, перераховує власнику майна певну плату (якщо інше не встановлене договором, законом, заповітом чи рішенням суду).

Чи буде така операція об’єктом обкладення ПДВ? Щоб ствердно відповісти на це запитання, передачу права користування слід класифікувати або як операцію з поставки товарів, або як операцію з поставки послуг, місце постачання яких знаходиться на митній території України згідно зі ст. 186 ПКУ (ст. 185 ПКУ).

Звичайно, прирівняти надання права користування майном до постачання товарів не можна, оскільки така операція припускає передачу права на розпорядження товарами як власником, у тому числі продаж, обмін або дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду ( п.п. 14.1.191 ПКУ).

А ось постачання послуг є більш близьким поняттям, оскільки згідно з  п.п. 14.1.185 ПКУ до нього належить будь-яка операція, що не є постачанням товарів, або інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи або надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються під час вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Більше того, для сервітутів на нерухоме майно не передбачено жодних винятків. Операції з передачі прав користування ви не знайдете ні серед необ’єктних ( ст. 196 ПКУ), ні серед звільнених операцій ( ст. 197 ПКУ).

Отже, цілком логічно зробити висновок: для цілей обкладення ПДВ надання сервітуту є послугою та плата за нього має обкладатися ПДВ за ставкою 20 %.

Відповідно, якщо власник майна є платником ПДВ, за такою операцією він повинен оформити податкову накладну (ПН).

Що стосується права на включення сум «вхідного» ПДВ за такими операціями до податкового кредиту (ПК), то тут податківці радять дотримуватись загальних правил. А це означає, що одержувач послуг користування об’єктом сервітуту має повне право на формування ПК за такою ПН за умови її правильного оформлення та реєстрації в ЄРПН ( п. 198.6 ПКУ).

Податок на прибуток (ПНП). Що стосується податку на прибуток, то податківці в цьому питанні були небагатослівними. Вони лише нагадали, що з 01.01.15 р. об’єктом обкладення ПНП став дохід з джерелом походження з України і за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення чи зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО і МСФЗ, на різниці, що виникають відповідно до положень розд. III ПКУ ( п.п. 134.1.1 ПКУ).

Водночас вони зауважили, що коригування фінрезультату на вартість послуг за користування об’єктом сервітуту ПКУ не передбачена. А це означає, що в бухобліку в одержувача послуги така плата потрапить до витрат. А якщо так, то у ПНП-обліку відбудеться те саме.

При цьому контролери порадили стосовно питань правильності відображення у бухобліку суми коштів, сплаченої за користування об’єктом сервітуту, додатково звернутися до Мінфіну та отримати від нього відповідне роз’яснення, оскільки саме це Міністерство відповідає за регулювання питань методології бухобліку та фінзвітності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі