Оподаткування інжинірингових послуг: «стара пісня» від контролерів

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист Головного управління ДФСУ в м. Києві від 17.09.2015 р. № 14370/10/26-15-15-01-09

У листі, що коментується, податківці нагадали нюанси обкладення ПДВ операцій з поставки інжинірингових послуг.

Як і раніше, контролери доходять висновку: вирішувати, чи підпадає послуга, що надається, під дію абз. «в» п. 186.3 ПКУ, має сам платник податків*. При цьому останній повинен керуватися одним з принципів бухгалтерського обліку — превалюванням суті над формою (коли операції обліковуються відповідно до їх суті, а не тільки виходячи з їх юридичної форми).

* Для цілей нарахування ПДВ місце постачання таких послуг визначається за місцем реєстрації одержувача.

Це, звичайно, мудрий підхід, однак він не дає чіткого орієнтиру для того, щоб допомогти платнику ПДВ зробити правильний вибір. «Маяком» у цьому випадку повинен стати перелік інжинірингових послуг, визначений п.п. 14.1.85 ПКУ. Такого висновку контролери дійшли ще у 2011 році (лист ДПАУ від 26.05.11 р. № 14837/7/16-1517).

Але це ще не все. Щоб звузити поле «для творчості», фіскали вирішили запровадити додаткові обмеження та радять при визначенні інжинірингових послуг:

• забезпечувати наявність у платника податків — виконавця послуги працівників відповідних кваліфікацій, відповідних основних фондів, дозволів, ліцензій тощо;

• а також брати до уваги результати виконання послуг (акти, висновки, звіти або інші документи, які відображають результат їх виконання).

Виходячи із зазначеного, до інженерних послуг можна буде віднести тільки ту частину інжинірингових послуг, що надаються виключно фахівцями, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень інженера.

На нашу думку, це є неправильним, оскільки зазначені вимоги стосуються питання правомірності та якості надання послуг і не можуть безпосередньо впливати на порядок їх оподаткування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі