Орендна плата за держземлі: сплачує орендар, а не суборендар

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист Головного управління ДФС у Чернігівській області від 04.09.15 р. № 736/Ю/25-01-15-03-23

Ситуація: засновник фермерського господарства (ФГ) орендує земельну ділянку у органів місцевого самоврядування та передає її в користування своєму ФГ.

Контролери наполягають: за загальним правилом платником орендної плати є орендар земельної ділянки ( п. 269.1 ПКУ). У нашому випадку орендарем (особою, яка уклала договір оренди) є засновник ФГ. Тому сплачувати такий податок має саме він.

ФГ, яке орендує такі земельні ділянки (тобто отримало їх у суборенду), не є платником орендної плати, принаймні до того часу, поки воно не оформить право землекористування відповідно до чинного законодавства на себе.

Висновки контролерів обґрунтовані, і ми з ними повністю згодні.

Однак у ситуації, що розглядається, є один неприємний нюанс. При виплаті засновнику орендної плати ФГ як податковий агент має сплатити податок з доходів фізичних осіб. А це, як мінімум, додаткові 15 % від суми орендної плати, яка буде сплачена в бюджет.

Щоб уникнути таких додаткових витрат, потрібно, щоб засновник ФГ розірвав договір оренди із органом місцевого самоврядування, а натомість такий договір уклало ФГ. При цьому пам’ятайте, що передача таких земель в оренду здійснюється на підставі рішення органу місцевого самоврядування, яке приймається за результатами земельних торгів (ст. 137 ЗКУ). Тобто для того щоб укласти договір оренди, ФГ доведеться перемогти в торгах, якщо ж перемогти не вдасться, то все пропало.

Водночас коли мова йде про оренду землі, на якій розміщено об’єкт нерухомого майна (будівля, споруда), що перебуває у власності засновника, то рішення про передачу в оренду землі приймається без торгів (ч. 2 ст. 134 ЗКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі