Теми статей
Обрати теми

Систематичний продаж нерухомості: податківці женуть у підприємці

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 25.09.15 р. № 8945/В/99-99-17-03-03-14

Без обкладення ПДФО можна продавати будинок, квартиру або їх частини, кімнату, садовий (дачний) будинок, земділянку в межах розміру безоплатної передачі за ст. 121 Земельного кодексу України при виконанні двох умов ( п. 172.1 ПКУ):

1) продаж не частіше 1 разу протягом звітного року;

2) майно перебувало у власності понад 3 роки (крім успадкованого).

Висновки фіскалів: систематичний продаж фізичними особами нерухомого майна, у тому числі власного, з метою отримання прибутку є підприємницькою діяльністю. При цьому податківці підштовхують до виду діяльності з розділу 68 «Операції з нерухомим майном». Зауважимо: найбільш підходить КВЕД — 68.10 «Купівля та продаж власного нерухомого майна».

Висновок породжує безліч запитань: скільки об’єктів нерухомості протягом року потрібно продати, щоб це вважалося систематичним продажем? З якого періоду такій фізособі потрібно зареєструватися підприємцем?

Важливо знати: «нерухомі» доходи ФОП-єдиноподатників слід оподатковувати за «громадянськими» правилами ( п.п. 1 п. 292.1 ПКУ), як і доходи від продажу нерухомості підприємців-загальносистемників (роз’яснення з категорії 104.04 ЗІР ДФСУ). Усе тому, що підприємець не може бути суб’єктом права приватної власності. Ним є звичайна фізособа. Отже, в будь-якому разі, навіть якщо фізособа реєструватиметься підприємцем, доходи від продажу нерухомості, що не підпали під пільгу, будуть обкладатися «громадянським» ПДФО за ставкою 5 %. При цьому сума доходу визначається на підставі ціни з договору купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості об’єкта.

Якщо покупцем нерухомості є юрособа або фізособа-підприємець, то така особа виступає як податковий агент і зобов’язана утримати та сплатити до бюджету ПДФО з доходу, що виплачується фізособі-продавцю. У ф. № 1ДФ цей дохід відображається з ознакою «104». Дохід від продажу земельних ділянок, отриманих у процесі приватизації ( п.п. 165.1.40 ПКУ), відображаємо у ф. № 1ДФ з ознакою «161».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі