Не працював, але лікарняні заслужив: оплачувана відпустка, святкові та неробочі дні

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Листи ФТВП від 03.09.15 р. № 5.2-32-1422, від 25.08.15 р. № 5.2-32-1375

У листах, що коментуються, Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності зазначив специфічні періоди, протягом яких працівник не працює, але при цьому вони входять до розрахункового періоду при нарахуванні лікарняних.

По-перше, це період оплачуваної відпустки. Річ у тім, що в  п. 3 Порядку № 1266** до поважних причин, які виключаються з розрахункового періоду для обчислення допомог, належать тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до 3 (6) років, відпустка без збереження зарплати. Як бачите, оплачувана відпустка тут не зазначена, тобто період перебування в такій відпустці включається до розрахункового періоду. Також ураховуються відпускні. При цьому якщо йдеться про перехідні відпускні, то суми враховуються в місяці, на який вони припадають, а не в якому виплачені.

** Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266 (у редакції постанови КМУ від 26.06.15 р. № 439).

У листі № 5.2-32-1422 наведено приклад. Тимчасова непрацездатність настала в серпні 2015 року, отже, розрахунковим періодом є серпень 2014 — липень 2015 року. У липні — серпні 2014 року застрахована особа перебувала у відпустці, тому при розрахунку середньої зарплати для оплати тимчасової непрацездатності слід врахувати відпускні, які припадають на серпень 2014 року.

По-друге, з тієї самої причини не виключаються з розрахункового періоду святкові та неробочі дні — вони не належать до поважних причин.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі