Нова ЄП-декларація для юридичних осіб

Біляєва Олена, податковий експерт, e.belyaeva@id.factor.ua
Наказом № 578* Мінфін затвердив нові форми декларацій для платників єдиного податку (див. «БТ», 2015, № 30, с. 38). У цій статті ми з’ясуємо, коли юрособам-єдиноподатникам слід уперше відзвітувати за новою формою декларації, а також розглянемо особливості її заповнення.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 19.06.15 р. № 578.

Коли вже нова?

Наказ № 578 набув чинності з 28.07.15 р. Враховуючи норми п. 46.6 ПКУ, уперше використати нову форму слід для складання звітності за 2015 рік. Але податківці форсують події та наполягають на тому, що звітувати за новою формою ЄП-декларації потрібно вже за три квартали 2015 року (див. підкатегорію 108.01.05 ЗІР ДФСУ). Подібні вимоги базуються ще й на тому, що нову форму звітності для ЮРЕПів уже внесли до спеціалізованого програмного забезпечення для подання звітності «OPZ Податкова звітність» (її містить останнє оновлення програми OPZ версії 1.31.5, яке вийшло 30 вересня).

Що стосується програмного забезпечення «Єдине вікно подання електронної звітності», то через нього відзвітувати з ЄП по-новому поки не вдасться: нової форми ЄП-декларації там ще немає.

Таким чином, декларацію за три квартали 2015 року ЮРЄПи подають вже за новою формою, затвердженою наказом № 578.

Стосовно фізосіб-єдиноподатників зазначимо, що за три квартали цього року вони звітують ще за старою формою, затвердженою наказом № 1688**. Нову форму ЄП-декларації вони будуть використовувати для звітності за 2015 рік. Причому стосується це фізосіб — платників ЄП усіх трьох груп (таку позицію висловлено на офіційному сайті ДФСУ: http://sfs.gov.ua/).

** Наказ Мінфіну «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 21.12.11 р. № 1688.

Нагадуємо: граничний строк подання декларації з ЄП за три квартали закінчується 09.11.15 р., а сплатити податок за нею треба не пізніше 19.11.15 р.

Ну а тепер давайте розберемося з особливостями заповнення нової форми декларації для юросіб.

Нюанси заповнення нової ЄП-декларації

Ця декларація тепер призначена тільки для юросіб — єдиноподатників групи 3, згадки про групи 4 і 6 з неї прибрали. Також зник розділ IV, який у «старій» декларації був призначений для юросіб — мігрантів з однієї групи до іншої. У новій ЄП-декларації розділ IV присвячений виправленню помилок.

Як і раніше, юрособи заповнюють ЄП-декларацію у гривнях з копійками.

Нюанси заповнення нової декларації наведемо в таблиці далі.

Порядок заповнення нової декларації платника ЄП — юрособи

Номер рядка

Особливості заповнення

Розділ I «Загальні відомості»

У цьому розділі особливих змін немає. Як і раніше, тут необхідно вказати:

  • порядковий номер поданої за рік декларації, який визначається послідовно наростаючим числом від кількості поданих декларацій будь-якого типу за рік (враховуються всі декларації: звітні, звітні нові й уточнюючі);

  • тип декларації: звітна, звітна нова або уточнююча (поле для відмітки про «довідкову» декларацію є зайвим, адже такий тип декларації придумали для фізосіб);

  • податковий (звітний) період — якщо подається звичайна поточна декларація;

  • уточнюючий період — якщо виправляються помилки минулих періодів;

  • відомості про юрособу — платника ЄП: повне найменування, код ЄДРПОУ, КВЕД, код організаційно-правової форми господарювання, податкова адреса;

  • найменування контролюючого органу, куди подається декларація.

    Вказувати групу платника ЄП — юрособи в цьому розділі тепер не потрібно, оскільки вона тільки одна

  • Розділ II «Дохід, що підлягає оподаткуванню»

    1

    Підприємство відображає суму доходу, отриману за звітний період. Оскільки декларація складається наростаючим підсумком, тут вказується сума доходу, отримана з початку року та до закінчення звітного кварталу.

    Юрособи на ставці ЄП 2 % вказують суму доходу (за вирахуванням ПДВ) у гр. 3 ряд. 1, а у гр. 4 ставлять прокреслення (на паперових носіях).

    Юрособи на ставці ЄП 4 % вказують суму доходу у гр. 4 ряд. 1, а у гр. 3 ставлять прокреслення.

    Сума доходу не повинна перевищувати 20 млн грн.

    2

    Цей рядок заповнюється в тому разі, якщо дохід отриманий в сумі понад 20 млн грн. Сюди записують саме суму перевищення, яка обкладається за подвійною ставкою ЄП: 4 або 8 %

    3

    Тут показують дохід, отриманий від здійснення негрошових розрахунків за відвантажені товари (роботи, послуги), який обкладається за подвійною ставкою ЄП

    4

    У цьому рядку відображають дохід, отриманий від заборонених видів діяльності, зазначених у  п. 291.5 ПКУ

    5

    Тут розраховують загальну суму доходу за звітний період (наростаючим підсумком). Для цього підсумовують показники ряд. 1, 2, 3 і 4 декларації

    Розділ III «Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку»

    6

    У цьому рядку показують суму ЄП, нараховану у звітному періоді. Зверніть увагу: вона складається тільки з податку, розрахованого за загальною ставкою (2 або 4 %).

    Суму ЄП визначають як добуток суми доходу звітного періоду (ряд. 1) і ставки ЄП — 2 або 4 %

    7

    Заповнюють у тому випадку, якщо підприємство порушило єдиноподатні правила. Суму податку розраховують за формулою, наведеною в назві рядка. Для цього загальну суму «порушувального» доходу множать на відповідну ставку ЄП (2 або 4 % — показник С1) і множать на 2

    8

    У цьому рядку показують загальну суму ЄП, нараховану у звітному періоді як за загальною ставкою (2 або 4 %), так і за подвійною ставкою ЄП.

    Щоб розрахувати суму податку, потрібно просто підсумувати показники ряд. 6 і 7 декларації.

    Оскільки декларація складається наростаючим підсумком, ряд. 8 міститиме в собі дані всіх попередніх звітних (податкових) періодів звітного року. Для правильної сплати податку із цього рядка потрібно виключити ці дані, що й відбудеться за допомогою ряд. 9

    9

    Основне призначення цього рядка — виключити суми ЄП, нараховані в минулому звітному періоді. У декларації за I квартал в ньому ставиться прокреслення. У деклараціях за наступні звітні (податкові) періоди до цього рядка переносять значення ряд. 8 декларації за попередній звітний період. Завдяки цьому до бюджету перераховується ЄП тільки з тих доходів, які були отримані за останній квартал

    10

    У цьому рядку відображають суму ЄП, яку потрібно сплатити до бюджету за підсумками звітного кварталу

    Розділ IV «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок»

    Є два варіанти виправлення помилок:

    • в уточнюючій декларації;

    • у поточній декларації.

    1. Виправляємо помилку за допомогою уточнюючої декларації

    Уточнюючу декларацію складають за формою звичайної декларації, проставляючи в розділі I в полі 1 відмітку «Уточнююча», поле 2 не заповнюють, а в полі 3 вказують період, за який виправляються помилки. Інші поля розділу I заповнюють у загальному порядку.

    Рядки 1 — 10 уточнюючої декларації, в яких були допущені помилки, заповнюють правильно.

    У ряд. 11 уточнюючої декларації вказують суму ЄП, яку беруть з ряд. 10 помилкової декларації.

    Далі, порівнюючи показники ряд. 10 і 11, визначають недоплату або переплату ЄП, яку відображають відповідно в ряд. 13 або 14 декларації. Якщо виникла недоплата ЄП, то суму штрафу (3 %) відображають у ряд. 15, а суму пені — у ряд. 17 уточнюючої декларації.

    В одній уточнюючій декларації можна виправити помилки тільки одного звітного періоду. Якщо потрібно виправити помилки, допущені в декількох деклараціях, то слід подати окремі уточнюючі декларації до кожного періоду, що виправляється.

    2. Виправляємо помилку в поточній декларації

    Увага! У разі якщо ви виправляєте помилку минулого періоду у звітній або новій звітній декларації, заповнювати Розрахунок податкового зобов’язання ЄП за минулий період, що уточнюється, не потрібно  наказом № 578 форму такого Розрахунку скасовано. Тепер для виправлення помилок призначений тільки розділ IV декларації.

    Щоб виправити помилку, необхідно:

    • у полі 1 розділу I декларації поставити відмітку «Звітна» або «Звітна нова»;

    • у полі 2 вказати поточний звітний період;

    • у полі 3 вказати звітний період, який уточнюється;

    • у ряд. 1 — 10 декларації навести правильні показники за звітний період, тобто суму нарахованого ЄП (ряд. 8) і суму податку (ряд. 9) вказати з урахуванням коригувань, що проводяться в розділі IV декларації

    App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі