Теми статей
Обрати теми

Номер філії в податковій накладній: місця немає, а реквізит є

Кравченко Дар’я
Як заповнити податкову накладну (ПН), складену філії-покупцю? Де вказувати її числовий номер?

Насправді Закон № 643* (набув чинності 29.07.15 р.) уніс незначні корективи до переліку обов’язкових реквізитів ПН. Він не лише його «полегшив», скасувавши низку реквізитів у шапці ПН, а й доповнив п.п. «г» п. 201.10 ПКУ новою вимогою.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

Згідно з ним у разі постачання/придбання товарів/послуг філією (структурним підрозділом), яка фактично є від імені головного підприємства — платника ПДВ стороною договору, у ПН, крім ІПН платника, додатково необхідно вказати числовий номер такої філії (структурного підрозділу). Тобто той цифровий номер, який присвоюється філії / структурному підрозділу відповідно до п. 1 Порядку № 957**.

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 22.09.14 р. № 957.

Нагадаємо: згідно з цією нормою у разі якщо не зареєстровані платниками ПДВ філії та інші структурні підрозділи платника податків самостійно здійснюють постачання товарів/послуг і проводять розрахунки з постачальниками/споживачами, то зареєстрований платник ПДВ, до складу якого входять такі структурні підрозділи, може делегувати філії або структурному підрозділу право складання ПН. А у зв’язку з цим і присвоюється окремий цифровий номер.

Унести зазначений номер до ПН доведеться у двох випадках:

1. При постачанні товарів/послуг філією.

Це найпростіший варіант і запитань тут немає. Адже для філіального номера постачальника в ПН виділено спеціальне місце. І є воно в порядковому номері ПН (4 останніх клітинки після другого дробу).

2. При постачанні товарів/послуг філії.

Ось тут і криється проблема, оскільки Мінфін не подбав про те, щоб унести відповідні зміни й до форми ПН. У результаті ставити цифровий номер філії-покупця просто нікуди.

Що в такому разі робити? З одного боку, «зв’язуватися» з обов’язковими реквізитами (неправильно заповнювати або взагалі не вказувати) собі на шкоду, оскільки ця помилка належить до розряду істотних. І якщо її допустити, то ваш покупець може втратити податковий кредит за такою ПН.

З цієї причини можна було б самостійно визначити місце для філіального номера в ПН і вписати туди необхідний реквізит, наприклад, у полі «Особа (платник податку) — покупець».

Нагадаємо: аналогічний спосіб пропонували податківці в періоді, коли запроваджувався такий обов’язковий реквізит, як «Код товару згідно з УКТ ЗЕД». Тоді контролери дозволяли доповнювати необхідними даними гр. 3 «Номенклатура товарів/послуг продавця» (лист ДПАУ від 08.09.11 р. № 24316/7/15-3117).

Однак, на нашу думку, змінювати щось в існуючій ПН не треба. Адже діюча на сьогодні форма ПН:

• уже застаріла та не відповідає вимогам ПКУ;

• унеможливлює зазначення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених ПКУ.

Тому, поки платники ПДВ не отримають нову форму ПН, номер філії-покупця вказувати не слід.

Тим більше, що чекати залишилося не довго. На сайті ДФСУ вже оприлюднений проект наказу МФУ «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної», згідно з яким будуть унесені зміни до форми ПН, що дозволяють в окремо виділених полях вносити числовий номер як філії-продавця, так і філії-покупця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі