Теми статей
Обрати теми

Якщо орендодавець помер: правила заповнення ф. № 1ДФ

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 07.09.15 р. № 19077/6/99-99-17-02-01-15

Орендна плата, нарахована фізособі, обкладається ПДФО за ставкою 15 (20) % і ВЗ за ставкою 1,5 % ( п. 170.1 ПКУ). Податковим агентом є орендар. Саме він повинен утримати та перерахувати до бюджету ПДФО та ВЗ, а також відобразити суми доходу в розрахунку за ф. № 1ДФ.

Якщо орендодавець помер, ПДФО за останній податковий період справляється з нарахованих на його користь доходів ( п. 162.3 ПКУ). Таким періодом вважається період, що закінчується днем, на який припадає смерть орендодавця. У розрахунку за ф. № 1ДФ дохід, як завжди, відображається з ознакою «106» та із зазначенням реєстраційного номера облікової картки померлого орендодавця.

Цікава ситуація: орендну плату продовжують нараховувати після моменту смерті орендодавця до моменту звернення спадкоємців.

При цьому перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі ( ст. 32 Закону № 161*). Право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах зі збереженням її цільового призначення ( п. 1 ст. 1225 ЦКУ).

* Закон України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV.

Якщо орендар після смерті орендодавця за договором оренди землі продовжує нараховувати орендну плату, то він не відображає ці суми в розрахунку за ф. № 1ДФ, оскільки відсутній суб’єкт, на користь якого проводиться таке нарахування.

Орендна плата, нарахована на користь спадкоємців, відображається в тому податковому періоді, в якому така сума фактично буде виплачена. При цьому в розділі I розрахунку за ф. № 1ДФ необхідно відобразити суму ПДФО, а в розділі II — суму ВЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі