Теми статей
Обрати теми

Послуги з міжнародного перевезення надано нерезидентом: ПДВ-наслідки для замовника

Кравченко Дар’я
Нерезидент надав підприємству послуги з міжнародного перевезення вантажів (з-за кордону і територією України). Як це відобразиться на ПДВ-обліку замовника?

Відразу зазначимо: така операція на ПДВ-облік замовника не вплине. Однак про все по черзі.

Міжнародні перевезення відрізняються тим, що для них установлені свої особливі ПДВ-правила. Так, операції з поставки послуг з міжнародного перевезення включаються до переліку операцій, які підлягають обкладенню ПДВ, але за ставкою 0 % ( п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ). При цьому місце постачання для них не має значення.

До того ж застосовувати нульову ставку потрібно до всього маршруту міжнародного перевезення. Однак за умови, що ви підтвердите факт надання послуги єдиним міжнародним перевізним документом (запитання 6 УПК № 610*, лист ДПСУ від 05.05.12 р. № 12804/7/15-3417-05). Перелік таких документів ви можете знайти у  ст. 9 Закону № 1955**.

* Узагальнююча податкова консультація щодо порядку обкладення податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності, затверджена наказом ДПАУ від 06.07.12 р. № 610.

** Закон України «Про транспортно-експедиторську діяльність» від 01.07.04 р. № 1955-IV.

Увага! Усе зазначене вище стосується тільки випадку, коли міжнародне перевезення здійснюється резидентом. А ось якщо ваш перевізник є нерезидентом, то такі «нульові» правила обкладення ПДВ не працюють. Пояснимо чому.

За загальним правилом при отриманні послуг від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України, резидент — одержувач таких послуг повинен нарахувати ПДВ ( ст. 208 ПКУ). Однак не слід забувати, що місце постачання транспортних послуг визначається згідно з  п. 186.4 ПКУ, тобто за місцем реєстрації перевізника (УПК № 610).

Тому міжнародне перевезення від нерезидента просто «випадає» з-під об’єкта обкладення ПДВ. Відповідно (запитання 9 УПК № 610):

• податкові зобов’язання (ПЗ) з вартості таких послуг у замовника не виникають;

• податкову накладну (ПН) одержувач послуг не виписує.

Однак не забувайте: якщо ви отримуєте від нерезидента допоміжні послуги (вантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види послуг) — ситуація кардинально змінюється.

Згідно з  п.п. «а» п.п. 186.2.1 ПКУ місцем постачання таких послуг буде місце їх фактичного постачання. Якщо це митна територія України, то виникає об’єкт обкладення ПДВ. Доведеться:

• нарахувати ПЗ за основною ставкою (20 %) на підставі ст. 208 ПКУ (орієнтуючись на базу обкладення ПДВ, установлену п. 190.2 ПКУ);

• виписати ПН і зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних. Така ПН вам знадобиться спочатку для нарахування ПЗ згідно з  п. 187.1 ПКУ, а потім для формування податкового кредиту (ПК) ( п. 198.2 ПКУ).

Що стосується експедиторських послуг, то тут також доведеться нарахувати ПЗ з ПДВ за ставкою 20 %. Але вже на іншій підставі — п.п. «ж» п. 186.3 ПКУ. Згідно з ним місцем постачання експедиторських послуг, отриманих від нерезидента, буде місце, в якому одержувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання. Тобто знову ж таки йдеться про митну територію України.

І ще. До одного з видів транспортно-експедиторських послуг, що надаються експедиторами за дорученням клієнтів, належить фрахтування транспортних засобів.

Щоб нерезиденту уникнути обкладення таких доходів нерезидента податком на прибуток, він повинен подати вам (резиденту — податковому агенту) спеціальну довідку, а також інші документи, які передбачає міжнародний договір. Вона підтвердить, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладений міжнародний договір України (лист ДФСУ від 08.09.15 р. № 19202/6/99-95-42-03-15).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі