Теми статей
Обрати теми

Ученому світ — невченому тьма: податкова знижка на другу вищу освіту

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 08.10.15 р. № 9420/П/99-99-17-02-03-14

Про податкову знижку (ПЗ) на навчання відомо давно й багато: отримуючи вищу або професійно-технічну освіту, можна зменшити розмір річного оподатковуваного доходу на суму коштів, сплачених на користь навчальних закладів ( п.п. 166.3.3 ПКУ). Детальний матеріал — у «БТ», 2014, № 38, с. 35.

Нагадаємо 4 головних умови: (1) до ПЗ можна включити витрати за своє навчання та/або члена сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі всиновлені), який не отримує зарплату; (2) до складу ПЗ за підсумками 2015 року можна буде включити суму «навчальних» витрат, що не перевищує 1710 грн. з розрахунку на кожну особу, що навчається, за кожний повний чи неповний місяць навчання протягом 2015 року; (3) загальна сума ПЗ, нарахована у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу у вигляді зарплати (за вирахуванням ЄСВ та ПСП за наявності права на неї); (4) витрати на навчання мають бути підтверджені документально.

Багато хто, отримавши диплом, знову сідає «за парту». Якщо йдеться про другу вищу (післядипломну) освіту, то вона є складовою вищої освіти. А це означає, що у такому разі також можна отримати ПЗ.

Важливий момент, про який податківці розповіли в УПК № 247*: якщо плата за навчальний рік, який припадає на періоди двох календарних років, здійснена одним платіжним документом (квитанцією), то до ПЗ за звітний рік уключаємо тільки суми, сплачені за місяці навчання протягом звітного року. При цьому інша сума (за місяці наступного календарного року), сплачена за таким платіжним документом (квитанцією), не згорає: її можна врахувати при реалізації права на ПЗ наступного року (див. «БТ», 2015, № 16, с. 5).

* Узагальнююча податкова консультація, затверджена наказом ДФСУ від 06.04.15 р. № 247 («БТ», 2015, № 16, с. 5).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі