Теми статей
Обрати теми

Порядок реєстрації платників ПДВ: косметичні правки від МФУ

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Слід віддати належне Мінфіну — у вихорі податкових реформ він на якийсь час забув про Положення № 1130. У результаті порядок реєстрації платників ПДВ не коригували більше ніж півроку. Але все колись закінчується, тому настав час змінюватися і цьому Положенню. А причиною змін став наказ № 747. Хоча кардинальних змін в порядку реєстрації ви не побачите, однак на декілька моментів усе ж слід звернути увагу.

Це стосується усіх

Витяг за формою № 2-ВР. З усіх додатків Положення № 1130 тільки Додаток 13, а точніше Витяг з реєстру платників ПДВ за формою № 2-ВР (далі — Витяг), зазнав коригувань. І судячи з усього, це пов’язано із запровадженням СЕА. Так, нова форма Витягу:

• поділена на своєрідні блоки. Їх усього три і вони перенесені зі «старої» форми: відомості про платника ПДВ, про реєстрацію суб’єктом спецрежиму, про видачу Витягу;

• уже не містить поля «Місцезнаходження (місце проживання) платника»;

• вимагає вказувати реквізити ПДВ-рахунків у СЕА (звичайного — у блоці з відомостями про платника ПДВ, спецПДВ-рахунка — у блоці з відомостями про реєстрацію суб’єктом спецрежиму). Більше того, реквізити ПДВ-рахунків уключені до переліку обов’язкових реквізитів форми (п. 7.5 Положення № 1130);

• не містить приміток. Коментар щодо дійсності Витягу перенесено до загальної частини форми над підписом відповідальної особи.

Спосіб отримання Витягу. Отримати Витяг можна, як і раніше, трьома способами (головне — поставити відмітку у відповідному полі форми № 1-ЗВР):

• поштою;

• безпосередньо у контролюючому органі (умови отримання Витягу у цьому випадку тепер прописані в останньому абзаці п. 7.6 Положення № 1130);

• на електронну пошту (при поданні запиту в електронній формі).

З’явилися лише деякі нюанси. Так:

1. Якщо ви маєте бажання отримати Витяг поштою, обов’язок зробити все можливе, щоб вам його вручити, покладено тепер тільки на поштових працівників. Податківці у цьому процесі вже не беруть участі (п.п. 3 п. 7.6 Положення № 1130).

У разі, якщо доставити вам Витяг не вдалося, він потрапить до вашої облікової справи і там лежатиме доти, доки:

• податкові органи не встановлять ваше місцезнаходження;

• ви особисто не з’явитеся за ним (у будь-який час до дати анулювання реєстрації або змін в даних платника ПДВ чи самої податкової).

2. Якщо ви захотіли отримати Витяг безпосередньо в податковому органі, але не скористалися такою можливістю протягом 2 днів після надходження запиту, податківці його вам не вишлють (як було раніше), а зберігатимуть у вашій обліковій справі, поки ви його не заберете (п.п. 2 п. 7.6 Положення № 1130).

Скорочуються строки («5» → «3»). Увага! З 5 робочих днів до 3 скорочуються:

• строк реєстрації платником ПДВ за багатосторонньою угодою про розподіл продукції (п.п. 3 п. 3.5 Положення № 1130);

• строк звернення податківців до платника ПДВ з проханням подати нову заяву № 1-ПДВ через виявлені помилки у «старій» заяві (п. 3.9 Положення № 1130);

• строк унесення контролерами запису до Реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування або надання письмової відмови (п. 6.5 Положення № 1130);

• строк зняття сільгосппідприємства з реєстрації як суб’єкта спецрежиму за процедурою перереєстрації (п. 6.22 Положення № 1130);

• строк надання відповіді на запит щодо отримання довідки з Реєстру платників ПДВ (п. 7.7 Положення № 1130).

Розширено повноваження контролерів. Так, з набуттям чинності наказом № 747 податківці набули право самостійно приймати рішення щодо:

анулювання реєстрації платника ПДВ на підставах, прописаних у  пп. «б» — «з» п. 184.1 ПКУ (за наявності підтвердних документів; п. 5.5 Положення № 1130). Причому зробити це може тільки контролюючий орган за місцем узяття на облік платника ПДВ (п. 5.6 Положення № 1130);

виключення сільгосппідприємств з Реєстру суб’єктів спецрежиму (п. 6.23 Положення № 1130).

«Кілька дрібниць». І ще декілька штрихів:

• вибрано більш коректну підставу для запиту контролерами даних у платників ПДВ з метою підтвердження відповідності особи статусу платника ПДВ (замість п.п. 20.1.6 тепер буде п.п. 20.1.2 ПКУ; п. 3.8 Положення № 1130);

• виправлено формулювання однієї з підстав для перереєстрації платників ПДВ — у зв’язку зі зміною податкового номера (а не коду ЄДРПОУ; п. 4.1 Порядку № 1130).

Спільна діяльність

Втрата статусу. Нагадаємо, що з 01.01.15 р. з тексту ПКУ виключено п. 153.14 ПКУ, який визначав порядок обкладення ПНП договорів про спільну діяльність. А це означає, що розрахунок об’єкта обкладення ПНП у 2015 році ведеться окремо кожним з учасників спільної діяльності на підставі даних бухобліку.

У результаті статус платника податків для спільної діяльності став залежати виключно від факту реєстрації уповноваженої особи платником ПДВ.

Тому, якщо на дату набуття чинності наказом № 747 уповноважена особа так і не зареєструвалася платником ПДВ, вона автоматично втрачає свій статус платника податків (п. 3 наказу № 747):

з 01.01.15 р. — якщо вона не була зареєстрована як платник ПДВ за такими договорами або анулювання її реєстрації як платника ПДВ проведено до зазначеної дати;

з дати анулювання її реєстрації як платника ПДВ за такими договорами, якщо таке анулювання проведено після 01.01.15 р.

Зняття зазначених договорів з обліку в контролюючих органах здійснюється за самостійним рішенням таких органів (без подання заяви) відповідно до п. 11.34 Порядку № 1588.

Таке полегшення ведення обліку уповноважених осіб сприяло і спрощенню взяття їх на облік у контролюючих органах.

Так, якщо в загальному випадку для реєстрації платником ПДВ особа зобов’язана перебувати на обліку в контролюючому органі за основним місцем обліку (п. 3.2 Положення № 1130), у випадку з договорами про спільну діяльність і договорами управління майном все набагато простіше.

Стати на облік можна одночасно із взяттям на облік самого договору. Для цього уповноважена особа має одночасно подати до контролюючого органу (п. 3.5 Положення № 1130):

• сам договір про спільну діяльність або договір управління майном;

• заяву за формою № 1-ПДВ (п. 4.6 Порядку № 1588).

У разі позитивного рішення ви станете платником ПДВ та отримаєте довідку про взяття на облік за формою № 4-ОПП (п. 3.10 Порядку № 1588).

Спецоснова для спецрежимників

Не оминули зміни і спецрежимні підприємства.

Для них додано ще одну підставу для анулювання реєстрації як платником ПДВ, так і суб’єктом спецрежиму — за добровільним рішенням самого платника в разі подання протягом попередніх 12 місяців заяви про анулювання реєстрації (пп. 6.21 і 6.24 Положення № 1130). Але для цього потрібно виконати 2 умови:

• загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг, які надаються такою особою, за останні 12 календарних місяців має бути менше 1 млн грн. (гранична сума, визначена ст. 181 ПКУ);

• повна сплата суми податкових зобов’язань з ПДВ згідно з вимогами розд. V ПКУ.

Документи та скорочення статті

Положення № 1130 — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну України від 14.11.14 р. № 1130.

Порядок № 1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.11 р. № 1588.

Наказ № 747 — наказ Мінфіну України «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів і Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» від 31.08.15 р. № 747.

ПНП — податок на прибуток.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі