Теми статей
Обрати теми

Наряд-замовлення та ПН: на кого складати, щоб документи «дружили»

Жиленко Катерина
СТО — платник ПДВ складає наряд-замовлення на ремонт автомобіля. На кого потрібно оформити такий документ: власника авто (особу, зазначену в техпаспорті) чи водія для того, щоб узгодити наряд-замовлення з податковою накладною на такі роботи/послуги?

Розпочнемо з того, що після ремонту/техобслуговування авто замовник отримає рахунок-фактуру, наряд-замовлення, накладну, квитанцію тощо (окремо пов’язані з виконанням техобслуговування (крім гарантійного) і окремо пов’язані з виконанням ремонту).

Форма наряду-замовлення на надання послуг з технічного обслуговування та ремонту колісних транспортних засобів (далі — наряд-замовлення) наведена в додатку 1 до Правил № 615*. У пункті 1 таблиці наряду-замовлення потрібно вказати реквізити замовника (найменування або прізвище, ім’я, по батькові) і дані керівника (власника). З терміна «замовник» випливає, що ним може виступати юридична або фізична особа, у тому числі фізособа-підприємець (п. 3 розд. I Правил № 615). Отже, замовник не завжди є водієм, який привіз автомобіль та просить виконати ремонт.

* Правила надання послуг з технічного обслуговування і ремонту колісних транспортних засобів, затверджені наказом Мінфіну України від 28.11.14 р. № 615.

Послуги надаються замовнику за умови пред’явлення ним (п. 2 розд. III Правил № 615):

• паспорта або посвідчення водія, а також довіреності для уповноваженого представника замовника;

• реєстраційного документа на транспортний засіб (ТЗ).

Якщо для надання послуг відсутня потреба залишати ТЗ, його складові частини (системи) на відповідальне зберігання у виконавця, надання послуг оформлюється рахунком-фактурою, накладною, квитанцією тощо, а також нарядом-замовленням.

Послуги, які надаються у присутності замовника без надання виконавцем гарантійних зобов’язань (підкачування пневматичних шин, заміна експлуатаційних рідин, діагностичні роботи без втручання у конструкцію ТЗ тощо), можуть оформлятися лише шляхом видачі документа, що підтверджує оплату робіт за надані послуги (п. 5 розд. III Правил № 615).

Важливо! З форми наряду-замовлення випливає, що оплачує усі роботи/послуги саме замовник, як мовиться, «хто платить — той замовляє музику». Це важливий факт для ПДВ, оскільки на замовника складається податкова накладна (ПН).

Тепер перейдемо до питання ПДВ: як виписати ПН на виконання робіт/надання послуг, щоб «зістикувати» її з даними наряду-замовлення? Тут можливі варіанти.

Варіант 1. Якщо ПН виписується неплатнику ПДВ, то жодних проблем. Наприклад, це може бути звичайна фізособа, якій не потрібні ПН і право на податковий кредит (ПК). При цьому для ПДВ-обліку немає жодного значення, хто зазначений як замовник і власник (одна і та сама особа або різні особи). Адже в такому разі СТО виписує ПН з ознакою «02» і замовнику її не видає. У полі «Особа (платник податку) — покупець» вказується «Неплатник», а в полі «Індивідуальний податковий номер покупця» — умовний ІПН «100000000000» ( пп. 9, 12 Порядку № 957**).

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну України від 22.09.14 р. № 957.

Варіант 2. Якщо замовник є платником ПДВ і йому потрібний ПК, наприклад, замовник — орендар автомобіля. У такому разі в наряді-замовленні замовником і власником авто можуть бути зазначені різні особи. Однак оскільки ПН складається на ім’я замовника, то від нього надійде оплата і він отримає право на ПК.

Варіант 3. Якщо авто на ремонт привіз водій, який жодним чином не бере участі у ПДВ-розборках, але оплачувати роботи/послуги буде власник авто — платник ПДВ, то в полях замовника та власника наряду-замовлення потрібно вказати одну й ту саму особу. Але при цьому водій як представник замовника повинен мати відповідну довіреність.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі