Теми статей
Обрати теми

Від резидента до нерезидента: валютні обмеження для гривні

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Постанова Правління НБУ від 09.09.15 р. № 593 «Про затвердження Змін до постанови Правління Національного банку України від 03 вересня 2015 року № 581»

Нагадаємо: Нацбанк своєю постановою від 03.09.15 р. № 581 у черговий раз продовжив «тримісячні» валютні обмеження, спрямовані на стабілізацію хиткої ситуації на грошово-кредитному ринку України (див. «БТ», 2015, № 37, с. 5). Слідом за продовженням пішли зміни.

Правки стосуються переказів коштів у гривні від клієнта-резидента на рахунки банка-нерезидента. Такі перекази проводитимуть не раніше четвертого операційного дня з дня зарахування коштів на окремий аналітичний рахунок балансового рахунка 1919.

Також за такими переказами банки формують реєстри та подають їх на погодження до НБУ, а якщо сума переказу дорівнює або перевищує 50 тис. грн., то банк подає до НБУ ще й відскановані копії документів, які є підставою для проведення операції. Ця вимога, а також «простій» не поширюються на перекази за рахунок цільових бюджетних коштів і перерахування на гривневі кореспондентські рахунки Європейського банку реконструкції та розвитку.

Крім цього, такі перекази від резидента нерезиденту заборонені:

• якщо кошти клієнт-резидент отримав у кредит;

• якщо здійснюються для розрахунків за імпорт продукції, митне оформлення якої було проведене до 01.01.14 р. включно, за зовнішньоекономічними договорами, за якими замінений боржник та/або кредитор.

Постанова діє з 10.09.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі