Теми статей
Обрати теми

Держреєстрація прав на нерухомість: ще швидше — ще дорожче

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Постанова КМУ від 02.09.15 р. № 669 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 р. № 190»

Закон про дерегулювання від 12.02.15 р. № 191-VIII серед іншого дозволив надавати послуги у сфері держреєстрації прав на нерухомість у скорочені строки («БТ», 2015, № 15, с. 4). Кабмін оперативно своєю постановою від 08.04.15 р. № 190 затвердив такі скорочені терміни і плату за оперативність («БТ», 2015, № 16, с. 6).

Тепер же постановою, що коментується, Кабмін підкоригував скорочені строки та плату за терміновість, надавши можливість зробити все ще швидше і, відповідно, ще дорожче.

Так, наприклад, за держреєстрацію будь-якого речового права на нерухомість за один робочий день з моменту приймання заяви потрібно буде доплатити 5-кратний розмір адміністративного збору за держреєстрацію речових прав на нерухомість (далі — адміністративний збір), а за держреєстрацію протягом 2 годин — 10-кратний.

А для того, щоб отримати інформацію з Держреєстру речових прав на нерухомість протягом 30 хвилин з моменту приймання заяви, потрібно «викласти на бочку» потрійний розмір плати за надання інформації з Держреєстру речових прав на нерухоме майно в паперовій формі (далі — плата за надання інформації).

Усі нові розміри доплати за терміновість наведені далі в таблиці.

Найменування послуги

Строк надання послуги

Розмір плати

1. Держреєстрація речових прав на нерухоме майно

3 робочих дні з моменту приймання заяви або 5 робочих днів з моменту приймання заяви (для заяви, строк розгляду якої відповідно до закону становить 14 робочих днів)

у подвійному розмірі адміністративного збору

1 робочий день з моменту приймання заяви

у п’ятикратному розмірі адміністративного збору

2 години з моменту приймання заяви

у десятикратному розмірі адміністративного збору

2. Держреєстрація обтяжень речових прав на нерухоме майно

2 години з моменту приймання заяви

у подвійному розмірі адміністративного збору

3. Надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у паперовій формі

2 години з моменту приймання заяви

у подвійному розмірі плати за надання інформації

30 хвилин з моменту приймання заяви

у потрійному розмірі плати за надання інформації

 

Нагадаємо: розміри адміністративного збору та плати за надання інформації наведені у ст. 29 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.04 р. № 1952-IV.

При цьому важливо знати, що плата за терміновість уноситься додатково до загального адміністративного збору, плати за надання інформації. Тобто, по суті, за ту ж саму швидку реєстрацію речового права на нерухомість за 2 години потрібно сплатити 11 розмірів адміністративного збору. Наприклад, така «блискавична» держреєстрація права власності на нерухомість площею до 500 кв. м юрособі обійдеться у 4019,40 грн. (0,3 х 1218,00 грн.* х 11).

* На сьогодні законодавчо закріплений розмір мінзарплати дорівнює 1218 грн. Законопроект від 09.09.15 р. № 3060, який обіцяє підвищити розмір до 1378 грн., уже «в роботі» (див. с. 11).

Майте на увазі: гроші вам повернуть тільки у тому випадку, якщо ви не отримаєте замовлену послугу в скорочені терміни з вини держреєстратора.

Постанова діє з 15.09.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі