Теми статей
Обрати теми

Держреєстрація прав на нерухомість: ера електронних документів у розпалі

Кабінет Міністрів України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Постанова КМУ від 18.03.15 р. № 137 «Деякі питання спрощення порядку надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»
Наказ Мін'юсту України від 31.03.15 р. № 465/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 17 квітня 2012 року № 595/5»

У коментарі до Закону № 191-VIII (с. 4) ми говорили, що повноваження держреєстратора в питаннях приймання та видачі документів для держреєстрації прав на нерухомість отримали адміністратори центрів надання адмінпослуг і посадові особи органів місцевого самоврядування. Так от, видаючи готові документи в паперовому вигляді за допомогою програмного забезпечення Держреєстру прав на нерухомість (далі — Держреєстр), такі виконувачі обов’язків держреєстратора повинні поставити напис «Згідно з даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно», вказати прізвище та ініціали, підпис особи, яка виготовила документ, і посвідчити печаткою.

Корисна новація: рішення держреєстратора, виписка з Держреєстру, свідоцтво про право власності на нерухоме майно, отримані в електронній формі за допомогою програмних засобів ведення Держреєстру, вирівняли в юридичних правах з паперовими аналогами.

Також можна отримати витяг з Держреєстру в електронному вигляді. Про це слід вказати в новій спеціальній графі заяви на держреєстрацію. Відразу потрібно зазначити адресу електронної пошти, на яку прийде витяг, а також у різних випадках рішення про припинення/поновлення розгляду заяви, рішення про залишення заяви без розгляду, свідоцтво про держреєстрацію права на нерухомість або відмова від проведення держреєстрації права.

Крім того, в оновлених формах заяви на держреєстрацію прав, отримання інформації з Держреєстру тепер можна вказувати про бажання провести держреєстрацію у скорочені строки.

Постанова КМУ діє з 05.04.15 р., наказ Мін’юсту  з 07.04.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі