Теми статей
Обрати теми

Юрособа-єдиноподатник продає будівлю разом із землею: як визначити дохід?

Біляєва Олена
Підприємство — платник єдиного податку групи 3 продає будівлю разом із земельною ділянкою, на якій вона розташована. Як правильно визначити дохід від цієї операції?

Порядок, за яким юрособи-єдиноподатники визначають дохід від продажу основних засобів, установлений п. 292.2 ПКУ.

Так, з 01.01.15 р. доходом від продажу основних засобів є вся отримана сума. І тільки якщо основні засоби продаються після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, до доходу можна включити різницю між сумою коштів, отриманих від продажу, і залишковою балансовою вартістю основних засобів, що склалася на день продажу. При цьому під залишковою балансовою вартістю, на нашу думку, слід мати на увазі залишкову вартість об’єкта (будівлі) на кінець місяця, в якому відбувся продаж.

Таким чином, коли ми відображаємо продаж будівлі, до єдиноподатного доходу потрапляє:

уся виручка від продажу — якщо будівля експлуатувалася менше 12 місяців;

різниця між сумою виручки, що надійшла за будівлю, і залишковою вартістю цієї будівлі на кінець місяця, в якому відбувся продаж, — якщо будівля перебувала в експлуатації більше року.

Що стосується земельної ділянки, то вона не підпадає під «податкове» визначення основних засобів ( п.п. 14.1.138 ПКУ). Тому до єдиноподатного доходу безпечніше включити всю суму коштів, отриманих від продажу землі. Такого самого висновку дійшли й податківці в роз’ясненні з підкатегорії 108.01.02 ЗІР ДФСУ. Щоправда, підійшли вони дещо з іншого боку.

Зокрема, контролери визнають, що в бухобліку земля вважається об’єктом основних засобів, але при цьому амортизація на неї не нараховується ( п. 5.1, п. 22 П(С)БО 7). З цього вони роблять висновок, що земельні ділянки не мають залишкової вартості. Тому при продажу земельної ділянки як окремого об’єкта власності до доходу єдиноподатника-юрособи слід уключати всю суму коштів, що надійшли, незалежно від періоду, протягом якого ділянка перебувала в експлуатації (менше чи більше 12 місяців).

Очевидно, що логіка авторів цієї консультації явно «шкутильгає». Та і з точки зору математики також не все гаразд. Відсутність амортизації витрат на придбання земельної ділянки повинна призвести до того, що її залишкова вартість дорівнює первісній вартості, а не бути нульовою. У такому разі до доходів єдиноподатника повинна потрапити різниця між отриманою виручкою та балансовою (читай первісною) вартістю земділянки. Погодьтеся, що це є більш справедливим, ніж обкладати всю суму виручки.

Але, на жаль, такий підхід застосовувати небезпечно. Адже у ПКУ є своє визначення основних засобів, до якого земельні ділянки не вписуються.

А що робити, якщо в договорі вартість земельної ділянки та розташованої на ній будівлі буде вказана однією сумою?

Тут можливі два варіанти.

Варіант 1. З моменту введення будівлі в експлуатацію до її продажу минуло менше 12 календарних місяців.

Тоді жодних проблем. Як ми вже з’ясували, при продажу такої будівлі підприємство включає до доходу всю суму отриманих грошових коштів. А продаж землі у будь-якому разі обкладається «за повною».

Таким чином, у цій ситуації підприємство ставить до доходу всю суму виручки, отриману за договором купівлі-продажу.

Варіант 2. З моменту введення будівлі в експлуатацію до її продажу минуло більше 12 календарних місяців.

На нашу думку, у цьому випадку з метою визначення єдиноподатного доходу можна загальну суму виручки зменшити на залишкову вартість будівлі. У результаті під оподаткування підпаде:

• уся сума виручки від продажу землі;

• частина виручки від продажу будівлі, яка перевищує її залишкову вартість.

Можливим є й інший, більш складний шлях. Можна розподілити отриману виручку між будівлею та землею, узявши за базу розподілу якусь величину, наприклад первісну вартість цих об’єктів. Потім кожну частину виручки оподатковувати за своїми правилами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі