Теми статей
Обрати теми

ФОП і мобілізовані: суд «за» компенсацію

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Постанова Київського апеляційного адміністративного суду України у справі від 11.08.15 р. № 739/716/15-а

«Лед тронулся, господа присяжные заседатели!» Суди стають на бік роботодавців-підприємців, які претендують на компенсацію середнього заробітку, виплаченого мобілізованим працівникам.

Щоправда, це тільки апеляційний суд, і є ймовірність, що на шляху до Верховного Суду України діло повернеться інакше. Але поки можна тішитися.

Отже, Мінсоцполітики наполягає на тому, що фізособи-підприємці, які виплачують своїм мобілізованим працівникам збережений середній заробіток, не мають права на отримання компенсації з бюджету (лист від 16.06.15 р. № 325/13/155-15 // «БТ», 2015, № 27, с. 8; № 38, с. 30).

Усе доволі просто: у  ч. 3 ст. 119 КЗпП згадуються тільки працівники підприємств, установ, організацій будь-якої форми власності. Відповідно під цю статтю прописаний і  Порядок № 105**, в якому також ідеться лише про підприємства, установи, організації.

** Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 04.03.15 р. № 105.

Однак суди не визнають такої несправедливості. Апеляційний суд і його попередник (адмінсуд першої інстанції) зазначають, що ні ст. 119 КЗпП, ні Порядок № 105 не містять жодних застережень щодо непоширення норми на ФОП та осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

Висновок суду: ФОП зобов’язані виплачувати мобілізованим працівникам середній заробіток і мають право на отримання компенсації цих виплат з державного бюджету.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі