Теми статей
Обрати теми

Хранитель не повернув товар: коли нараховувати ПДВ?

На яку дату виникають податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ у власника товару, який передав його на відповідальне зберігання, у разі знищення (втрати) такого товару або відмови хранителя його повернути?

Хранитель зобов’язаний вживати усіх заходів, установлених договором, законом, іншими актами цивільного законодавства, для забезпечення збереження речі ( ст. 942 ЦКУ). Адже збитки, завдані поклажодавцю втратою (нестачею) або пошкодженням речі, відшкодовуються хранителем ( cт. 951 ЦКУ).

Операції платників ПДВ з поставки товарів, місце постачання яких знаходиться на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ є об’єктом обкладення ПДВ ( п. 185.1 ПКУ).

База обкладення таких операцій визначається виходячи з договірної вартості товарів/послуг з урахуванням загальнодержавних податків і зборів ( п. 188.1 ПКУ).

Датою виникнення ПЗ з постачання товарів/послуг вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше ( п. 187.1 ПКУ):

• або дата зарахування коштів від покупця,

• або дата відвантаження товарів.

Висновок: у разі якщо хранитель товару надав його власнику письмову відмову про повернення такого товару або сплинув строк його зберігання, визначений у договорі, і хранитель не повертає товар без будь-яких пояснень, то вважається, що відбулася операція з поставки такого товару та на дату такої письмової відмови або закінчення строку зберігання товару у власника такого товару виникають ПЗ з ПДВ*.

* По суті, контролери розглядають цю операцію як використання в негосподарській діяльності. Якщо хранитель відшкодує вартість такого товару, то на такі суми нараховувати ПДВ не потрібно (це господарська санкція). Тому краще оформити купівлю-продаж таких товарів, щоб хранитель отримав право на податковий кредит. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі