Теми статей
Обрати теми

Повернення надміру та помилково сплачених зобов'язань з ПДВ

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 09.03.16 р. № 8056/7/99-99-20-03-04-17

У листі, що коментується, податківці порушили питання повернення надміру та помилково сплачених грошових зобов’язань з ПДВ. І одразу ж нагадали: ця процедура здійснюється відповідно до вимог ст. 43 ПКУ. Причому для надміру сплачених та для помилково сплачених зобов’язань вона має свої особливості.

1. Надміру сплачені грошові зобов’язання з ПДВ.

Фактично це ті переплати з ПДВ, які могли утворитися у вас на бюджетному рахунку внаслідок подання уточнюючих розрахунків або надлишкової сплати штрафних санкцій та пені (п. 25 Порядку № 569*).

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

Такі надміру сплачені кошти підлягають поверненню виключно на рахунок, відкритий платнику ПДВ у системі електронного адміністрування ПДВ ( п. 43.4 ПКУ), тобто електронний ПДВ-рахунок.

Підтверджує сказане і  п. 2001.4 ПКУ. Так, згідно з цією нормою на ПДВ-рахунок можуть зараховуватися кошти:

а) з власного поточного рахунка платника ПДВ з метою збільшення реєстраційного ліміту;

б) з власного поточного рахунка платника ПДВ для сплати до бюджету погоджених податкових зобов’язань з ПДВ;

в) з рахунків, відкритих у Казначействі платникам, які постачають комунальні послуги, для проведення розрахунків з погашення заборгованості, що утворилася за рахунок різниці в тарифах, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості таких послуг тарифам, затвердженим органами держвлади або місцевого самоврядування за рахунок субвенцій з держбюджету;

г) з бюджету в сумах надміру сплачених грошових зобов’язань після ПДВ, повернутих платнику податків у порядку, встановленому ст. 43 ПКУ.

Звідси контролери роблять два висновки:

• з бюджету на ПДВ-рахунок платника повертаються тільки надміру сплачені грошові зобов’язання з ПДВ;

• помилково та/або надміру сплаченим грошовим зобов’язанням з інших (крім ПДВ) податків, зборів, платежів (наприклад, з податку на прибуток, акцизного податку тощо) дорога до ПДВ-рахунка закрита.

На жаль, відкритим залишається питання повернення надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ після анулювання статусу платника ПДВ.

Адже після розрахунків з бюджетом за результатами останнього звітного (податкового) періоду (п. 7 і п. 27 Порядку № 569):

• ПДВ-рахунок такого екс-платника ПДВ закривається;

• залишок коштів на ПДВ-рахунку (якщо такий мав місце) перераховується до бюджету.

Повернути ж їх можна, тільки пройшовши процедуру, передбачену ст. 43 ПКУ. Очевидно, що вимога п. 43.4 ПКУ щодо повернення на ПДВ-рахунок (на той час він уже буде закритий) не повинна поширюватися на платника, який втратив ПДВ-статус. Інакше отримаємо замкнуте коло.

2. Помилково сплачені грошові зобов’язання з ПДВ.

А це ті суми коштів, що надійшли до бюджету від осіб, які не є платниками таких грошових зобов’язань ( п.п. 14.1.182 ПКУ). Тобто йдеться про ситуацію, коли НЕплатник ПДВ помилково перерахував суму на бюджетний ПДВ-рахунок.

Враховуючи те, що п. 43.4 і  п. 2001.4 ПКУ не передбачають окремої процедури повернення помилково перерахованих коштів (на відміну від надміру сплачених коштів), контролери радять діяти в загальному порядку.

Тобто для повернення коштів НЕплатник ПДВ повинен подати заяву на повернення помилково сплачених грошових зобов’язань у довільній формі, в якій зазначити напрям перерахування коштів:

• або на поточний рахунок у банку;

• або на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) за іншими платежами;

• або на повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі