Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник використовує виручку на особисті потреби

Кравченко Дар’я
На які цілі платник єдиного податку групи 2 може використати кошти, які є на його поточному рахунку?

Кошти на поточному рахунку ви можете використати на власний розсуд хоч на цілі, пов’язані з госпдіяльністю, хоч на особисті цілі. Зараз розповімо чому.

По-перше, платником єдиного податку (ЄП) групи 2 може стати фізична особа — підприємець (ФОП). Звичайно, за умови, що протягом календарного року він відповідає сукупності критеріїв, визначених для цієї групи в  п.п. 2 п. 291.4 ПКУ.

А підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, який залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом ( ст. 44 ГКУ).

По-друге, заборони на використання отриманого доходу на особисті цілі ПКУ не встановлює. Більш того, платники ЄП групи 2 ніде не фіксують суми та напрям використання зазначених коштів.

Для них важливим є обсяг отриманого доходу, який вони зазначають у Книзі обліку доходів (затверджена наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 579). Та й цей показник потрібний тільки для того, щоб з’ясувати, чи має право ФОП перебувати на ЄП ( п. 292.14 ПКУ).

Ставка ж ЄП для групи 2 взагалі залежить виключно від розміру мінімальної зарплати ( п. 293.2 ПКУ).

По-третє, ПКУ не передбачає будь-якого покарання за використання отриманих доходів в особистих цілях. Для платників ЄП групи 2 головне — не перевищити встановлений граничний обсяг доходу ( п.п. 2 п. 293.8 ПКУ).

Ну й по-четверте, самі податківці не проти того, щоб єдиноподатник групи 2 використав отримані кошти на власні цілі (категорія 107.04 ЗІР ДФСУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі