Теми статей
Обрати теми

Як відмовитися від подання декларації з екоподатку

Децюра Сергій
Підприємство отримало від податківців повідомлення з проханням подати заяву про відсутність об’єктів забруднення навколишнього середовища. Чи потрібно подавати таку заяву?

Якщо в попередньому році ви сплачували екоподаток, а у 2016 році — не потрапляєте до лав його платників (відсутній об’єкт оподаткування), то щоб не подавати звітність у цьому році, слід подати податківцям заяву в довільній формі про відсутність об’єкта оподаткування ( п. 250.9 ПКУ). Подати таку заяву слід не пізніше граничного строку подання звітності за І квартал (замість декларації з екоподатку). Якщо цього не зробити, то весь рік доведеться звітувати «із прокресленнями».

Звісно, п. 49.2 ПКУ дозволяє подавати звітність лише за звітний період, в якому виникає об’єкт оподаткування, або за наявності показників, що підлягають декларуванню. Тобто якщо немає про що звітувати, то декларацію подавати не потрібно.

Але будьте обережні: для екоподатку в ПКУ є спеціальна норма ( п. 250.9 ПКУ), яка вимагає подати повідомлення про відсутність об’єкта оподаткування. Тому тим суб’єктам, які сплачували екоподаток у 2015 році, ми б радили подати таку заяву, щоб не мати проблем з податківцями. Інакше доведеться «посперечатися» з контролерами. Не виключено, що доводити свою правоту доведеться в суді.

Також зазначимо: деякі наші читачі, які не були платниками екоподатку у 2015 році, отримали від контролерів повідомлення з проханням подати таку заяву. Що ж робити: подавати таку заяву чи ні?

Оскільки у 2015 році вони не були платниками екоподатку, то вимога щодо подання заяви про відсутність об’єкта оподаткування на них не поширюється. Отже, таку заяву у 2016 році можна не подавати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі