Теми статей
Обрати теми

Як підтвердити статус платника єдиного податку групи 4

Децюра Сергій
Сільськогосподарське підприємство на початку 2016 року подало необхідний пакет документів для реєстрації платником єдиного податку групи 4. Як підприємству підтвердити факт того, що воно дійсно було зареєстровано платником єдиного податку?

Розпочнемо з того, що для реєстрації платником єдиного податку (далі — ЄП) групи 4 сільгосппідприємству слід подати не пізніше 20 лютого поточного року (у 2016 році — подавали не пізніше 19.02.16 р.) пакет документів:

1) загальну декларацію на поточний рік щодо всієї площі земділянок, з яких справляється податок, — органу ДФСУ за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

2) звітну декларацію на поточний рік окремо щодо кожної земділянки — органу ДФСУ за місцем розташування такої земельної ділянки;

3) розрахунок частки сільгосптоваровиробництва — органам ДФСУ за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок;

4) відомості (довідку) про наявність земділянок (додаток 1 до декларації) — органам ДФСУ за своїм місцезнаходженням та/або за їх місцем розташування. У ній вказуєте дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної частки (паю).

Важливо! Подавати потрібно всі вищеперелічені документи, навіть якщо дані вашої загальної декларації і звітної є ідентичними.

Якщо ви своєчасно подали повний пакет документів для реєстрації платником ЄП групи 4, податківці мали зареєструвати вас платником ЄП шляхом внесення відповідних записів до Реєстру платників ЄП ( п. 299.1 ПКУ). При цьому інформувати суб’єкта господарювання про те, що він дійсно був зареєстрований платником ЄП, податківці не зобов’язані.

Водночас, за загальним правилом, зареєстрований платник ЄП може безоплатно та безумовно отримати витяг з Реєстру платників ЄП. Щоб отримати такий витяг, аграрне підприємство має подати до контролюючого органу запит про отримання витягу відповідної форми, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику ( п. 299.9 ПКУ).

Однак на сьогодні форми запиту про отримання витягу та форми самого витягу з Реєстру платників ЄП не встановлені. Тому податківці (категорія 108.02.06 ЗІР ДФСУ) вважають, що до затвердження такого витягу платників ЄП групи 4 будуть інформувати про надання їм статусу платника ЄП у вигляді довідки довільної форми, в якій будуть наведені всі необхідні дані, що підтверджують статус платника ЄП. Для отримання такої довідки необхідно подати заяву (також у довільній формі) до контролюючого органу за місцем податкового обліку.

Оскільки довідка є замінником витягу з Реєстру платників ЄП, то строк її надання має відповідає строку надання витягу. Тобто отримати довідку платник ЄП групи 4 має не пізніше одного робочого дня з дня надходження запиту.

Водночас діє така довідка не до внесення змін до Реєстру платників ЄП ( п. 299.1 ПКУ), а лише один рік. Річ у тім, що платник ЄП групи 4 має щороку підтверджувати статус платника ЄП групи 4.

Звертаємо увагу! Підтвердити факт реєстрації платником ЄП групи 4 можна лише отримавши таку довідку. Через інші сервіси, наприклад, заглянути до Реєстру платників ЄП, який розміщено на офіційному сайті ДФСУ, і відшукати себе серед інших платників ЄП, аграрному товаровиробнику не вдасться. Їх просто до нього не вносять.

Чому цього податківці не зробили — сказати важко. Хоча про те, що в цьому Реєстрі мають бути всі без винятку платники ЄП, прямо говорить п. 299.13 ПКУ. Та на практиці все інакше. Тому отримуємо довідку і спимо спокійно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі