Теми статей
Обрати теми

Погашаємо розстрочений ПДВ-борг

Яким чином сплатити розстрочені (відстрочені) суми грошових зобов’язань (податкового боргу) з ПДВ та відсотків, нарахованих на такі суми?

У зв’язку з уведенням системи електронного адміністрування розрахунок платника ПДВ з бюджетом за підсумками звітного (податкового) періоду здійснюється в особливому порядку. Він прописаний у ст. 200 і 209 ПКУ (п. 19 Порядку № 569*).

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

Так, для перерахування до бюджету сум погоджених податкових зобов’язань (ПЗ) ДФСУ не пізніше ніж за 3 робочі дні до закінчення граничного строку, встановленого для самостійної сплати ПЗ, надсилає Казначейству реєстр платників ПДВ з даними про суму ПДВ, що підлягає перерахуванню до бюджету.

На підставі таких реєстрів Казначейство не пізніше останнього дня строку, встановленого для самостійної сплати ПЗ, перераховує суми податку до бюджету з ПДВ-рахунків платників податків (п. 20 Порядку № 569).

У деяких випадках (визначених постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1235), платники ПДВ мають право на отримання відстрочення (розстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу; п.п. 17.1.5 ПКУ).

Розстроченням, відстроченням грошових зобов’язань є перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов’язань під проценти, розмір яких дорівнює розміру пені, визначеному п. 129.4 ПКУ ( п. 100.1 ПКУ).

Зверніть увагу! Розстрочення (відстрочення) сум ПДВ не можна вважати його сплатою, це лише перенесення (зміна) строків сплати податку на пізніший період.

В інтегрованій картці платника податків (ІКПП) надання розстрочок (відстрочок) грошового зобов’язання (податкового боргу) відображається як зменшення суми грошових зобов’язань (податкового боргу) за датою укладання договору про розстрочення (п. 3 розд. VI Порядку № 422**).

** Порядок ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 07.04.16 р. № 422.

У той же час у разі недостатності коштів на ПДВ-рахунку для сплати до бюджету узгоджених ПЗ Порядок № 569 зобов’язує Казначейство перераховувати кошти в межах їх залишку на такому рахунку (п. 22 Порядку № 569).

При цьому залишок узгоджених ПЗ з ПДВ, не сплачений до бюджету, Казначейство враховує до виконання в повному обсязі.

А отже, у разі недостатності коштів на ПДВ-рахунку суми узгоджених ПЗ платника ПДВ, якому надано розстрочку (відстрочення) їх сплати та за якими надійшов Реєстр від ДФСУ на перерахування до бюджету сум узгоджених ПЗ, у першу чергу зараховуються Казначейством кошти в рахунок зменшення сум узгоджених ПЗ.

Щоб цього не сталося при сплаті чергової частини розстрочених (відстрочених) сум (чи погашення розстрочки (відстрочення) в повному обсязі), платнику ПДВ необхідно:

• перерахувати відповідну суму коштів з поточного рахунка на ПДВ-рахунок;

• при цьому (!) в платіжному документі зазначити код виду сплати «145» (надходження розстрочених (відстрочених) сум).

Тоді Казначейство зменшить суму боргу платника ПДВ в ІКПП на суму, що надійшла з поточного на ПДВ-рахунок платника податків, і перерахує кошти до бюджету в рахунок погашення розстрочення (відстрочення) з кодом виду сплати «242» (надходження до бюджету коштів з рахунка в системі електронного адміністрування ПДВ).

Сплата ж нарахованих на суми розстрочень (відстрочень) процентів здійснюється з поточного рахунка платника безпосередньо до бюджету.

Увага! Оплата розстрочених (відстрочених) сум та нарахованих на такі суми процентів за розстроченнями (відстроченнями), наданими до 01.07.15 р., здійснюється безпосередньо до бюджету без перерахування коштів на ПДВ-рахунок.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.08

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі