Теми статей
Обрати теми

Компенсація комунальних послуг: таки обкладаємо ПДВ?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій

У листі, що коментується, податківці знову говорять про компенсацію комунальних витрат орендодавцю. І, схоже, знову визнають її складовою частиною орендної операції, яку потрібно обкладати ПДВ у загальновстановленому порядку.

Але чи можна розцінювати висновок сьогоднішнього листа як перегляд гучної позиції, викладеної в листах ДФСУ від 19.04.16 р. № 8813/6/99-99-19-03-02-15 та 8815/6/99-99-19-03-02-15?

Нагадаємо, що в цих листах фіскали заявили: орендодавець не здійснює операцій з постачання орендарю комунальних послуг та електричної енергії. Отже, отримання компенсації комунальних витрат орендодавцю — неоподатковувана операція. А звідси — відсутність права на податковий кредит на її суму в орендаря і необхідність нарахувати податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ в орендодавця (детальніше — див. «БТ», 2016, № 22, с. 27).

Лист, що коментується сьогодні, — просто невелике уточнення цієї позиції чи контролери все ж змінили свою позицію у цьому питанні? На жаль, однозначна відповідь на ці запитання із сьогоднішнього листа зовсім не випливає.

Адже в ньому податківці, відштовхуючись від бухгалтерських правил, доводять, що відшкодована орендодавцю вартість комунальних послуг уключається до виробничої собівартості орендної послуги. І на підставі цього роблять висновок: виключати їх з бази оподаткування такої послуги підстав немає.

Потім контролери додають: у разі, якщо між орендодавцем і орендарем укладено окремі договори про надання орендарем компенсації витрат, що не включаються орендодавцем до складу орендної плати, а підлягають окремій оплаті, зокрема за спожиті орендарем комунальні послуги та електроенергію, на земельний податок, податок на нерухоме майно, то суми коштів, сплачені за такими договорами, не включаються орендодавцем до бази оподаткування послуги з оренди нерухомого майна, оскільки є окремими самостійними операціями. Але якими саме: оподатковуваними чи неоподатковуваними вважаються такі окремі самостійні операції, податківці, на жаль, не уточнюють.

Саме тому незрозуміло, чи говорять вони про те, що компенсація комунальних витрат обкладається ПДВ незалежно від того, яким чином оформлено її надання: якщо вона передбачена в орендному договорі — уключається до бази оподаткування орендної послуги, а якщо за нею укладено окремий договір — є окремою оподатковуваною операцією. Чи то натякають, що компенсація підпадає під оподаткування тільки в тому випадку, якщо вона включена до собівартості орендної послуги. А якщо вона передбачена окремим договором і оплачується окремо, то не обкладається ПДВ. Тобто слід застосовувати висновки згаданих вище листів ДФСУ, які досі не відкликані.

Схоже, що контролери вирішили догодити всім орендарям: як платникам ПДВ, так і не платникам. Адже орендодавець може самостійно визначати, обкладати суму компенсації за комуналку ПДВ чи ні. Для цього йому просто слід визначитися з тим, чи буде компенсація входити до складу орендної плати, чи як платіж за окремим договором.

Однак цей підхід вирішити всіх проблем із компенсацією комунальних платежів не зможе. Річ у тім, що ми переконані: незалежно від способу оформлення компенсація комунальних витрат повинна обкладатися ПДВ. Адже навіть якщо розглядати її як окрему операцію, вона цілком підпадає під визначення постачання послуг, наведене в п.п. 14.1.185 ПКУ. А отже, орендодавець повинен нарахувати на її вартість податкові зобов’язання, а орендар має право на податковий кредит.

Підсумовуючи зазначене, зауважимо: очевидно, що поява листа, який коментується, — реакція на резонанс, викликаний попередніми «хорошими» листами ДФСУ. Шкода тільки, що ясності в питання ПДВ-обкладення компенсації комунальних послуг він уніс небагато.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі