Теми статей
Обрати теми

Щоб відкликати працівника з відрядження, потрібний наказ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій
Лист Мінфіну від 14.05.15 р. № 31-08030-16-10/15972

У листі, що коментується, Мінфін роз’яснив, як правильно відкликати працівника з відрядження.

Для того щоб направити працівника у відрядження, керівник підприємства (або його заступник) повинен оформити наказ (розпорядження) із зазначенням: пункту призначення, найменування підприємства, куди відряджається працівник, строку та мети відрядження (п. 1 розд. II Інструкції № 59*).

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59. Хоча вона обов’язкова тільки для бюджетників, як правило, комерційні підприємства також використовують її норми у своїх локальних положеннях про відрядження.

Увага! Згідно з наказом про відрядження (а також іншими «допоміжними» первинними документами) визначається і сума добових. Відповідно, якщо наказу про відрядження не буде, то добові витрати виплачувати не можна.

Враховуючи те, що саме наказ про відрядження є підставою для відшкодування витрат на таке відрядження, у разі прийняття керівником рішення про відкликання працівника з відрядження також має бути видано відповідний наказ.

Звісно, в Інструкції № 59 прямої норми, що підтверджує такий висновок, немає. Проте саме такий порядок дій мають на увазі абз. 8 п. 12 розд. ІІ та абз. 2 п. 7 розд. І Інструкції № 59, що передбачають відшкодування працівнику витрат, пов’язаних з відрядженням.

Тому висновки Мінфіну цілком справедливі. Не варто забувати, що чинне законодавство не передбачає підстави для відкликання працівника з відрядження. Вважається, що таке рішення приймається керівником підприємства у кожному конкретному випадку виходячи з виробничої необхідності (зокрема, у разі дострокового виконання працівником доручення тощо).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі