Теми статей
Обрати теми

Покупець не реєструє розрахунок коригування: чи коригувати зобов’язання?

Кравченко Дар’я
Постачальник виписав податкову накладну (ПН) на поставлений товар. Проте покупець не включив її до податкового кредиту (ПК). Невдовзі покупець повернув товар, а продавець склав «зменшуючий» розрахунок коригування (РК). Чи може останній зменшити свої податкові зобов’язання (ПЗ), якщо покупець відмовляється реєструвати РК в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН)?

На жаль, ні, не може. Річ у тім, що постачальник може зменшити суму ПЗ тільки після реєстрації РК в ЄРПН ( п.п. 192.1.1 ПКУ).

Причому жодних винятків у цьому випадку ст. 192 ПКУ не передбачає. За такої ситуації у постачальника є два шляхи:

• або просто чекати, поки покупець зареєструє РК,

• або поскаржитися на нього за допомогою додатка Д8 до ПДВ-декларації ( п. 201.10 ПКУ).

В останньому випадку покупець спочатку отримає від податківців запит, у якому вони вимагатимуть пояснень його нерішучості. І після того, як переконаються в наявності порушення, оштрафують за затримку реєстрації (чи нереєстрацію) РК в ЄРПН ( ст. 1201.1 ПКУ).

Ну а якщо покупець проігнорує запит (не відповість протягом 10 днів з дня його надходження), контролери можуть додатково провести документальну позапланову перевірку ( п.п. 78.1.1 ПКУ).

Але! Подати скаргу постачальник може протягом 365 календарних днів з дати складання РК. А ось зареєструвати РК в ЄРПН можливо протягом 180 календарних днів. Не встигнете — назавжди втратите можливість відкоригувати ПЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі