Теми статей
Обрати теми

Продукція з імпортної сировини: чи зазначати код УКТ ЗЕД у податковій накладній?

Кравченко Дар’я
Продукція підприємства складається на 100 % з імпортної сировини. Чи потрібно зазначати код УКТ ЗЕД у податковій накладній при продажу такої продукції? І якщо так, то чи повинен такий код відповідати коду основної сировини?

Дійсно, п. 16 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307, та п.п. «і» п. 201.1 ПКУ вимагають, щоб при постачанні підакцизних та імпортних товарів продавець у податковій накладній (ПН) зазначав код УКТ ЗЕД таких товарів.

Джерелом для заповнення ПН є митна декларація (лист ДФСУ від 15.02.12 р. № 4621/7/15-3417-20).

Але зверніть увагу! Код товару згідно з УКТ ЗЕД має зазначатися по всьому ланцюгу постачання таких товарів (лист ДФСУ від 08.04.16 р. № 7889/6/99-99-21-05-15):

• до моменту їх продажу кінцевому споживачу;

• до моменту, коли такі товари перетворюються на інший товар або стають частиною нового у результаті виробництва, обробки, переробки тощо.

У другому випадку критерієм такого «перетворення» є достатність переробки товару. За умови, що останні операції з такої переробки здійснювалися на території України, саме Україна стає країною походження отриманого товару (ч. 1 ст. 40 МКУ*).

* Митний кодекс України від 13.03.12 р. № 4495-VI.

А значить, продукція, отримана у результаті таких дій, переходить до розряду вітчизняної, і у разі її подальшого продажу код УКТ ЗЕД у ПН зазначати не потрібно (категорія 101.17 ЗІР ДФСУ).

Але як дізнатися, чи достатньо товар було перероблено? Для цього скористаємося критеріями, наведеними у ч. 2 ст. 40 МКУ. Згідно з цією нормою товар вважається достатньо переробленим, якщо:

• виконано виробничі або технологічні операції, за результатами яких змінився класифікаційний код товару згідно з УКТ ЗЕД на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків;

• змінилася вартість товару у результаті його переробки, коли відсоткова частка вартості використаних матеріалів або доданої вартості досягла фіксованої частки у вартості кінцевого товару (правило адвалорної частки);

• виконано виробничі та/або технологічні операції, які в результаті переробки товару не приводять до зміни його класифікаційного коду згідно з УКТ ЗЕД або вартості згідно з правилом адвалорної частки, але з дотриманням певних умов вважаються достатніми для визнання товару походженням із тієї країни, де такі операції мали місце.

При цьому визначальним буде перший із зазначених критеріїв (ч. 4 ст. 40 МКУ). Тобто, якщо перші чотири символи коду УКТ ЗЕД готової продукції (нового товару) не змінилися порівняно з кодом матеріалів, що використовуються, він залишатиметься імпортним. Відповідно у разі постачання такого товару потрібно зазначити його код УКТ ЗЕД, як того вимагає п.п. «і» п. 201.1 ПКУ, а не код сировини.

Якщо такі зміни в коді УКТ ЗЕД відбулися — з постачальника знімається обов’язок зазначати код УКТ ЗЕД у ПН.

Крім того, звертаємо увагу на те, що ч. 6 ст. 40 МКУ містить ще й чіткий перелік операцій, які не відповідають критерію достатньої переробки. Це:

• операції, пов’язані із забезпеченням збереження товарів під час зберігання чи транспортування;

• операції щодо підготовки товарів до продажу та транспортування (роздрібнення партії, формування відправлень, сортування, перепакування);

• прості складальні операції;

• змішування товарів, які походять з різних країн, якщо характеристики кінцевої продукції істотно не відрізняються від характеристик товарів, що змішуються (монтаж, складання);

• забій тварин;

• комбінація двох або більше вищезазначених операцій.

Тобто просте складання товару з імпортних комплектуючих не переводить створений товар у розряд вітчизняних. Тому зазначення кодів УКТ ЗЕД у цьому випадку не уникнути.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі