Теми статей
Обрати теми

Купівля-продаж нерухомості на орендованій землі: ВСУ «за» два види плати за землю

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Анатолій БОБРО
Постанова Верховного Суду України від 08.06.16 р. у справі № 21-804а16

Передумовами розгляду судами різних інстанцій були такі обставини: у березні 2012 року ТОВ «І» та ТОВ «Т» уклали договір купівлі-продажу частини будівлі. Земельні ділянки, на яких знаходилась придбана ТОВ «Т» будівля, перебували в користуванні ТОВ «І» на підставі договорів оренди, укладених останнім із міською радою.

ТОВ «Т» 11.02.13 р. у декларації із земельного податку за 2013 рік заявило до сплати певну суму, а 25.02.14 р. уточнюючою декларацією за цей же 2013 рік сума була відкоригована до нуля. За результатами перевірки ТОВ «Т» контролери оформили податкове повідомлення-рішення (ППР) про заниження зобов’язання із сплати земподатку, яке і стало предметом оскарження. Позивач вказував на безпідставність ППР, оскільки земподаток за 2013 рік за ділянки під придбаним об’єктом нерухомості був сплачений орендарем земділянки, яким за умовами договору купівлі-продажу залишалася сторона — продавець і якому ТОВ «Т» мало компенсовувати витрати зі сплати орендної плати.

Окружний адмінсуд визнав протиправним і скасував спірне ППР. Апеляційний адмінсуд, навпаки, став на сторону податківців. Він мотивує це тим, що з набуттям права власності на будівлю до власника переходить право власності чи користування земділянкою, на якій розташована будівля, а звідси — обов’язок зі сплати земподатку. Та обставина, що сторони досягли згоди, що продавець (ТОВ «І») продовжуватиме сплачувати орендну плату за земділянки, на яких стоїть продана частина будівлі, а покупець — її власник — відшкодовуватиме цей платіж продавцю, не звільняє власника майна від обов’язку сплати податку на землю. З таким обґрунтуванням апеляційного суду погодився і ВАдСУ.

ТОВ «Т» у заяві до ВСУ вказує на неоднакове застосування норм права в інших ухвалах ВАдСУ. Зокрема, в ухвалі від 22.06.15 р. у справі № К/800/20868/15 ВАдСУ схвалив висновок апеляційного суду про те, що сплата земподатку в повному обсязі від імені попереднього власника земділянок, яка була компенсована останньому покупцем за умовами договору, не є відмовою нового власника майна від сплати цього платежу. ВАдСУ стверджував, що за описаних обставин ідеться фактично про подвійне нарахування земподатку за користування одними й тими ж земділянками.

Від ВСУ очікували правозастосовного висновку щодо того, чи повинна юрособа, яка набула право власності на частину будівлі, сплачувати земельний податок за ділянку, на якій розташована придбана нерухомість, коли за умовами договору за цю земділянку продавець погодився сплачувати оренду плату за договором оренди з органом місцевого самоврядування, а покупець компенсуватиме йому ці платежі.

На жаль, висновок ВСУ невтішний. Якщо фізична чи юридична особа набула право власності на будівлю або його частину, що розташовані на орендованій землі, то до набувача переходить право користування земділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Застереження про те, що продавець продовжує сплачувати орендну плату за землю, а покупець відшкодовуватиме продавцю її сплату, не звільняє останнього від обов’язку сплати податку за земділянку, на якій розташоване набуте ним майно, оскільки договором не можна змінити виконання обов’язку, встановленого податковим законом.

Отже, у випадку купівлі-продажу нерухомості на орендованій ділянці за землю платять обидва: продавець — орендну плату до припинення договору оренди, покупець плату за землю до оформлення договору оренди. По правді кажучи, рішення досить дивне, але з ним доводиться рахуватись. Особливо «пощастило» покупцю: і компенсував орендну плату, і має сплачувати податок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі