Теми статей
Обрати теми

Плата за землю: виправляємо помилку, допущену при уточненні

Сергій ДЕЦЮРА, податковий консультант
Кожен, хто припускається помилки, бажає її якнайшвидше виправити. Воно й не дивно, оскільки від цього залежить розмір нарахованих штрафів. Водночас інколи помилок припускаються навіть при їх виправленні. Так, останнім часом, як свідчить практика, помилок в уточнюючих розрахунках стали припускатися платники плати за землю. Причина таких помилок криється як у неуважності самих платників, так і в доволі заплутаному алгоритмі їх виправлення. Якщо ви вскочили в таку халепу, ми допоможемо з неї виплутатися!

Алгоритм виправлення помилки

Щоб зрозуміти, де платники земельного податку можуть припуститися помилки при заповненні Уточнюючої декларації з плати за землю, нагадаємо основі правила її заповнення.

Більшість платників плати за землю (платники як земельного податку, так і орендної плати) подають одну річну податкову декларацію. Вони можуть подавати і щомісячну декларацію. Але оскільки цей спосіб використовується доволі рідко, розглядати його у статті не будемо.

Подають земельну звітність не пізніше 20 лютого поточного року до органу ДФС за місцезнаходженням земельної ділянки. У цій декларації нараховується податок не за минулий звітний період, а за поточний рік ( п. 286.2 ПКУ). Тобто декларують зобов’язання наперед.

А тому якщо ви припустилися помилки при розрахунку податку на початку року (вказали неправильні розмір нормативно-грошової оцінки землі чи ставку податку), а виявили її тільки в середині року, то помилка вплинула на розрахунок податку за всі періоди року (як за минулі, так і за майбутні).

Нагадаємо! Розмежування на минулі і майбутні періоди відбувається за таким принципом:

• якщо граничний строк для сплати податкових зобов’язань за певний місяць сплинув (30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця), то вважаємо такий період минулим;

• якщо термін сплати земподатку за такий місяць ще не закінчився, то вважаємо, що це майбутній звітний період.

Справа у тому, що при поданні річної декларації з плати за землю податкові зобов’язання стають погодженими в місячні строки (після граничної дати сплати місячної суми податку), а не після закінчення граничного строку подання річної декларації (категорія 112.05 ЗІР ДФСУ). Тобто з декларації, поданої на початку року, суми розрахованого податку переносяться до особового рахунка платника податку не відразу в повному обсязі, а щомісячно після закінчення строків сплати податку за відповідний місяць року.

Виходячи з вищесказаного розробники Уточнюючої декларації з плати за землю виділили окремі рядки для виправлення занижених/завищених податкових зобов’язань за минулі та майбутні періоди.

Якщо ви поглянете на розділ 3 Уточнюючої декларації з плати за землю, то побачите, що:

• у рядках 5 та 6 розділу 3 виправляють дані за періоди, за якими не настав термін сплати, тобто за майбутні періоди;

• у рядках 7 та 8 розділу 3 виправляють показники минулих податкових періодів (років) або періодів поточного року, за якими сплинув термін сплати.

Для того щоб детально розібратися у зазначеному вище, погляньте на рис. 1, на якому показано, які періоди вважати майбутніми, а які — минулими при заповненні Уточнюючої декларації, коли підприємство припустилося помилки при поданні річної декларації (неправильно вказало розмір нормативно-грошової оцінки землі) і виправило її 15 серпня 2016 року.

img 1

Рис. 1. Класифікація періодів при виправленні помилки в декларації з плати за землю

Як бачите, хоч на момент виправлення помилки (15.08.16 р.) липень уже минув, однак його вважаємо майбутнім звітним періодом, бо термін сплати за такий місяць (30.08.16 р.) ще не настав.

Усі помилки (як за минулі, так і за майбутні місяці) можна виправляти в одній декларації. Головне, щоб усі вони стосувалися одного звітного року. Річ у тім, що за кожен звітний рік, у якому допущено помилку, слід подавати окрему Уточнюючу декларацію.

До відома! При виправленні помилок пам’ятайте: нараховувати штраф та пеню слід тільки при допущенні помилок у минулих періодах, які призвели до заниження податкових зобов’язань (заповнено рядок 7). Якщо ви припустилися помилки у майбутніх періодах, які також призвели до заниження податкових зобов’язань (заповнено рядок 5), то ви просто її виправляєте і жодних штрафів не сплачуєте. Річ у тім, що штраф нараховується лише за періоди, в яких зобов’язання були узгоджені (строк сплати закінчився) і така помилка призвела до недоплати податку в бюджет. Отже, нараховувати штрафні санкції ви будете лише за суми, що потрапили у рядок 7 розділу 3. Відображають їх у рядках 9 (самоштраф) та 10 (пеня).

Де закралася помилка

На перший погляд все ясно і зрозуміло. Але на практиці таке розмежування минулих і майбутніх періодів стало «каменем спотикання» для деяких платників земподатку. Річ у тім, що в попередніх версіях уточнюючих декларацій з плати за землю такого розподілу не було. Нагадаємо, що на сьогодні діє форма, затверджена наказом Мінфіну від 16.06.15 р. № 560, яку почали застосовувати із звіту на 2016 рік.

Так от, платники, які не вчиталися в новації заповнення нової Уточнюючої декларації та виправляли помилки по-старому, вскочили в халепу.

Про те, що це за халепа, — далі.

Спочатку всі платники заповнюють правильно розділ I (земельний податок) чи розділ II (орендна плата) та переносять річну суму податку у рядок 3 розділу III (розрахунок податкового зобов’язання) з розбивкою її по місяцях.

Потім переносять до рядка 4 розділу III Уточнюючої декларації дані з рядка 3 розділу III помилкової річної декларації — розмір неправильно визначного податку.

А наступні кроки, які робили платники, спираючись на минулий досвід, призводять до помилки.

Ті платники, які не дочиталися, що у рядках 5 та 6 вказують дані лише щодо майбутніх періодів (строк сплати за якими ще не настав), за старим алгоритмом просто визначали ризницю між даними рядків 3 та 4 щодо всіх місяців року. Отриманий результат переносили до рядка 5 (заниження) або до рядка 6 (завищення) Уточнюючої декларації.

На те, що саме так слід чинити, підштовхує і сама декларація, де алгоритм розрахунку (різниця між рядками 3 і 4) прописано тільки у рядках 5 та 6.

Після цих дій платники плати просто визначали, за які періоди було фактично допущено заниження чи завищення зобов’язань (минулі періоди). І потім по цих періодах помилкові зобов’язання переносили з рядка 5 до рядка 7 або з рядка 6 до рядка 8.

Поглянувши на форму декларації, дійсно можна зробити хибний висновок, що рядок 7 в Уточнюючій декларації потрібен для того, щоб розрахувати самоштраф і пеню, а рядок 8 просто довідковий. А сума, яка пройде за особовим рахунком, вказана у рядку 5 або 6. Такий алгоритм був прописаний у попередніх формах Уточнюючої декларації.

На сьогодні ж усе інакше. До особового рахунка платника потраплять суми не тільки з рядків 5 та 6, а й з рядків 7 та 8. Тому коли платник у рядках 5 та 6 вказує суми не тільки за періоди, строк сплати за які не настав (майбутні періоди), а й за минулі, то фактично він задвоює суму нарахованого податку, оскільки донараховані суми потраплять до особового рахунка з рядків 5, 6, 7 та 8.

Отже, із помилками розібрались. Виникає запитання: як їх виправити?

Виправляємо помилки після уточнення

Щоб виправити таку помилку, слід подати ще одну Уточнюючу декларацію. Відкликати раніше подану Уточнюючу декларацію вам навряд чи вдасться. Хоча, як свідчить практика, в окремих податкових дозволять провести таке відкликання. А саме: контролери в усних консультаціях стверджують, що якщо ви до закінчення 5-го дня з дня подання такої Уточнюючої декларації звернетесь до них, вони зможуть анулювати таку декларацію. На підставі якої законодавчої норми вони це роблять — нам невідомо. Можете спробувати — раптом вам вдасться так зробити.

Щоб виправити помилку в раніше поданій Уточнюючій декларації, вам слід здійснити такі дії:

1) правильно заповнити розділ I чи II та рядок 3 розділу III Уточнюючої декларації. Для цього просто візьміть раніше подану Уточнюючу декларацію і перенесіть дані з цих розділів помилкової Уточнюючої декларації до Уточнюючої декларації, що ви складаєте;

2) визначити розмір податку, який розраховується у вас за особовим рахунком, і проставити його у рядку 4 розділу III Уточнюючої декларації. Розрахувати таку суму можна, якщо:

• до даних рядка 3 розділу III цієї декларації додати дані, які ви показали в рядку 5 розділу III помилкової Уточнюючої декларації за періоди, за які сплинув строк сплати (ці ж дані стоять у рядку 7);

• від даних рядка 3 розділу III цієї декларації відняти показники рядка 6 розділу III помилкової Уточнюючої декларації за періоди, за які сплинув строк сплати (ці ж дані стоять у рядку 8);

3) після цього різницю, що виникне за алгоритмом, прописаним у декларації, вам потрібно показати в рядку 7 чи 8 (дивлячись на те, який у вас був заповнений рядок у помилковій Уточнюючій декларації. Якщо це був рядок 5, то дані відображаєте в рядку 8, якщо 6 — у рядку 7).

Місцеві податківці рекомендують заповнювати декларацію по-іншому. Вони стверджують: оскільки в Уточнюючій декларації ви припустилися помилки в рядку 5 чи 6, коли вказали дані за періоди, за якими сплинув строк сплати, то і виправляти помилку слід через рядок 5 чи 6. Тобто коли у помилковій Уточнюючій декларації ви неправильно вказали дані у рядку 5, то вказуєте виправлення (різниця між даними рядків 3 та 4) в рядку 6, якщо ж навпаки — помилка допущена в рядку 6, то виправляєте її через рядок 5.

Підстав чинити саме так ми не бачимо. Водночас краще все уточнити у своїх контролерів — алгоритм рознесення даних з Уточнюючої декларації знають тільки вони. Тому їх рекомендації будуть не зайвими.

Розглянемо вищеописану методику на прикладі. Підприємство при розрахунку земельного податку взяло стару нормативно-грошову оцінку за земельну ділянку. Замість 32000,00 грн. вказало 30000,00 грн. Розмір ділянки — 50 га, а ставка податку — 3 % від нормативно-грошової оцінки. Першу Уточнюючу декларацію (помилкову) подали 15 серпня, наступну, правильну, — 22 серпня.

Правила виправлення помилки наведено на рис. 2 та рис. 3 на с. 35.

N

з/п

Сума зобов’язання, що підлягає сплаті за даними платника

Річна сума11

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

3

Нараховано на 2016 рік, усього

48000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

412

Нараховано на 2016 рік за даними раніше поданої декларації (р. 3 декларації, що уточнюється)13

45000,00

3750,00

3750,00

3750,00

3750,00

3750,00

3750,00

3750,00

3750,00

3750,00

3750,00

3750,00

3750,00

512

Нараховано до збільшення податкового зобов’язання на 2016 рік на періоди, за якими не настав термін сплати (позитивне значення (р. 3 - р. 4))

3000,00

250,00

250,00

250,00

250,00

250,00

250,00

250,00

250,00

250,00

250,00

250,00

250,00

<…>

712

Розмір заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року, за якими минув термін сплати

1500,00

250,00

250,00

250,00

250,00

250,00

250,00

<…>

912

Сума штрафу (к. 4 - 15 р. 7 х 3 % або 5 %)14

45,00

7,50

7,50

7,50

7,50

7,50

7,50

1012

Сума пені15

11

Доповнення до декларації16

на

арк.

Рис. 2. Дані помилкової Уточнюючої декларації

N

з/п

Сума зобов’язання, що підлягає сплаті за даними платника

Річна сума11

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

3

Нараховано на 2016 рік, усього

48000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

412

Нараховано на 2016 рік за даними раніше поданої декларації (р. 3 декларації, що уточнюється)13

49500,00

4250,00

4250,00

4250,00

4250,00

4250,00

4250,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

4000,00

512

Нараховано до збільшення податкового зобов’язання на 2016 рік на періоди, за якими не настав термін сплати (позитивне значення (р. 3 - р. 4))

<…>

812

Розмір завищення податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року, за якими минув термін сплати

1500,00

250,00

250,00

250,00

250,00

250,00

250,00

912

Сума штрафу (к. 4 - 15 р. 7 х 3 % або 5 %)14

1012

Сума пені15

11

Доповнення до декларації16

на

арк.

Рис. 3. Виправлення помилки, допущеної в Уточнюючій декларації

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі