Теми статей
Обрати теми

Навчання за рахунок підприємства: не проґавте шанс!

Інесса БОЯРЧУК, експерт з питань оплати праці
Наскільки б грамотним у своїй справі не був працівник чи потенційний претендент на вакантну посаду, він повинен постійно вдосконалювати свої знання та вміння. А за це, на жаль, треба платити. Про безкоштовне навчання чи навчання за чийсь рахунок наразі залишається тільки мріяти… Це, звичайно, так, але не завжди. У вас є можливість здійснити свою мрію: потрібно тільки підкорити своїм інтелектом серце і розум того, хто зможе вам це дати. Кого саме? Чимало роботодавців готові вкласти гроші у навчання своїх працівників, які натомість здатні принести їм ефективний розвиток і прибуток. Ідіть до мети! А ми підкажемо вам, як це зробити з найменшими податковими витратами.

Освіта — лице розуму.

Кей-Кавус, персидський письменник

І працівника навчити, і на податках зекономити. Ну який роботодавець не мріє про таке? Тим паче, що в деяких випадках законодавство зобов’язує роботодавців оплачувати навчання своїх працівників, наприклад, на курсах підвищення кваліфікації.

Звичайно, процес навчання — всеосяжний. Він може бути формальним (з видачею документа про освіту) і неформальним (з видачею довідки довільної форми), обов’язковим (здійснюватися відповідно до закону, угоди, колективного договору) і добровільним. Крім того, слід розділяти власне навчання і заходи, що спрямовані на здобуття знань, але не є навчанням.

До складових процесу професійного навчання можна віднести:

• професійну підготовку;

• перепідготовку;

• підвищення кваліфікації.

А ось курси, семінари і тренінги не є навчанням. Це отримання інформаційно-консультаційних послуг.

Але і їм ми приділимо трохи уваги.

Про все — поступово.

Професійна підготовка та перепідготовка

Звичайно, перш ніж говорити про підготовку та перепідготовку кадрів, слід розібратися з визначеннями. Якщо зазирнути до законів України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР і «Про вищу освіту» від 01.07.14 р. № 1556-VII, то можна зробити такі висновки.

Професійна підготовка — це навчання в навчальному закладі з метою здобуття певного освітньо-кваліфікаційного рівня чи ступеня (наприклад, кваліфікований працівник, молодший спеціаліст, молодший бакалавр, бакалавр, спеціаліст, магістр) особи, яка раніше не мала такого рівня.

Під час перепідготовки фізособа здобуває нову професію чи спеціальність.

Як обов’язкове, так і добровільне навчання може здійснюватися тільки з відома працівника. Тому перед направлянням працівника на навчання від нього варто отримати заяву в довільній формі (при цьому в ній бажано зазначити напрям навчання).

Працівник вступив до вишу на контракт? Саме час укласти з навчальним закладом договір про його навчання. Також подумайте про укладення договору на відпрацювання, але вже із працівником. Про який договір ідеться? Навіщо? Можливо, він допоможе вам вивести вартість навчання зі складу оподатковуваних доходів фізособи, яка навчатиметься. Яким чином? Читаємо далі!

ПДФО і ВЗ. Вартість оплаченої роботодавцем підготовки, необов’язкової* перепідготовки фізособи не потрібно обкладати ПДФО і ВЗ, якщо виконано вимоги п.п. 165.1.21 ПКУ. Перелічимо їх.

* Тобто така, що здійснюється не згідно з вимогами законодавства.

1. Оплату за підготовку/перепідготовку фізособи перераховано безпосередньо вітчизняному вищому або професійно-технічному навчальному закладу.

2. З фізособою укладено письмовий договір (контракт) про те, що вона після закінчення навчального закладу та здобуття спеціальності (кваліфікації) зобов’язана відпрацювати в роботодавця, який оплатив її навчання, не менше трьох років.

3. Сума коштів, перерахована за кожен повний або неповний місяць навчання, не перевищує розмір, визначений п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2016 році — 1930 грн.).

При цьому не має значення:

• хто навчався за рахунок коштів підприємства (ФОП) — працівник чи непрацівник;

• форма навчання (очна (денна, вечірня), заочна (дистанційна), екстернатна);

• чи пов’язане навчання з виробничою необхідністю**.

** Хоча є ймовірність того, що податківці при перевірці спробують знайти цей зв’язок. І якщо не знайдуть, можуть визнати таке навчання додатковим благом.

Ваша ситуація не зовсім схожа з тими «трьома китами», на яких стоїть п.п. 165.1.21 ПКУ? Тоді дивимося табл. 1.

Таблиця 1. Витрати на навчання: нестандартні ситуації

Ситуація

Наслідок

Оплату за навчання перерахували іноземному навчальному закладу

Уся сума оплати за навчання буде для фізособи оподатковуваним доходом у вигляді додаткового блага. Не забудьте утримати ПДФО і ВЗ

Немає договору про трирічне відпрацювання

Не виконано всі три умови (див. вище)

Виконано перші дві умови (див. вище), але вартість навчання з розрахунку на місяць перевищує неоподатковувану межу

ПДФО і ВЗ обкладайте тільки суму перевищення над неоподатковуваною межею

У результаті навчання не отримана спеціальність (кваліфікація)

Уся сума оплати за навчання підлягає обкладенню ПДФО і ВЗ

Фізособа оплатила навчання самостійно, а роботодавець компенсував їй витрати

Відшкодована фізособі, а не перерахована безпосередньо навчальному закладу сума витрат за навчання буде доходом того, хто навчається

Фізособа звільнилася та не відпрацювала належний строк

За загальним правилом, не оподатковувана раніше вартість навчання стане для фізособи оподатковуваним доходом у вигляді додаткового блага.

Винятків із цього правила два. Перший — працівник компенсує роботодавцю витрати на своє навчання. Другий — працівник звільняється з ініціативи роботодавця (див. роз’яснення в підкатегорії 103.02 БЗ)

Важливо! Вартість витрат на навчання (їх частина), що обкладається ПДФО, буде для фізособи доходом у вигляді додаткового блага. Причому якщо грошові кошти за навчання перераховувалися безпосередньо навчальному закладу, то можна говорити про отримання фізособою доходу в негрошовій формі. Отже, до бази обкладення ПДФО такий дохід має потрапити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт ( п. 164.5 ПКУ). При ставці податку 18 % він становить 1,219512.

А як же ВЗ? Його утримуйте з вартості навчання, нарахованої в бухобліку (тобто з вартості навчання, збільшеної на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт***). Розраховувати і накручувати зверху «натуральний» ВЗ-коефіцієнт не потрібно. Це не передбачено ПКУ.

*** Проте в податківців з приводу бази обкладення ВЗ існує інша думка. У своїх роз’ясненнях (див. підкатегорію 103.25 ЗІР ДФСУ) вони зазначають, що базою обкладення ВЗ є вартість доходу в негрошовій формі, розрахована за звичайними цінами (без ПДФО-коефіцієнта).

І ще. Якщо підготовка найманого працівника здійснюється відповідно до закону, то вся сума витрат роботодавця на її проведення буде для такого працівника неоподатковуваним доходом. Підстава для такого висновку — п.п. 165.1.37 ПКУ.

ЄСВ. Вартість навчання не входить до бази нарахування ЄСВ, оскільки виведена за фонд оплати праці (далі — ФОП) ( пп. 3.10 і 3.24 Інструкції № 5) і зазначена в пп. 9 і 11 розд. II Переліку № 1170.

Звітність. У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ вартість:

• підготовки та перепідготовки фізособи (її частина), що не обкладається ПДФО на підставі п.п. 165.1.21 ПКУ, показуємо з ознакою доходу «145»;

• підготовки/перепідготовки (її частину), що обкладається ПДФО, — з ознакою доходу «126» як додаткове благо;

• перепідготовки відповідно до закону ( п.п. 165.1.37 ПКУ) — з ознакою доходу «158».

Вартість навчання, що обкладається ВЗ, так само, як і ту, що не обкладається, не забудьте відобразити в розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ у загальній сумі доходів.

У Звіті з ЄСВ вартість навчання фізособи не відображаєте, оскільки на неї ЄСВ не нараховують.

Підвищення кваліфікації

Що є підвищенням кваліфікації і чому ми його виділили окремо?

Підвищення кваліфікації працівників — це навчання працівників, що дозволяє розширити і поглибити раніше отримані в межах професії або спеціальності знання і навики.

Працівники можуть підвищувати кваліфікацію згідно з вимогами законодавства або за домовленістю з роботодавцем.

Якщо закон зобов’язав ваших працівників підвищувати кваліфікацію, то доцільно щороку складати план-графік такого проходження. У ньому зазначте П. І. Б. і посаду працівника, який повинен пройти підвищення кваліфікації, строки і підставу. А той, хто направляється, зі свого боку, повинен ознайомитися з графіком, залишивши на ньому свій автограф.

А якщо підвищення кваліфікації добровільне? Тоді документально це можна оформити, наприклад, так:

• заява від працівника і відповідний наказ (розпорядження) від роботодавця — якщо ініціатива виходила від працівника;

• письмові пропозиції про проходження підвищення кваліфікації від роботодавця і згода працівника — якщо ініціатива виходила від роботодавця.

Підвищення кваліфікації здійснюється на підставі тристороннього договору****. Його учасниками є роботодавець, навчальний заклад, який проводитиме підвищення кваліфікації, і власне особа, яка навчатиметься, — працівник.

**** Типову форму договору затверджено постановою КМУ від 19.08.15 р. № 634.

ПДФО і ВЗ. Вартість витрат роботодавця на підвищення кваліфікації працівника згідно із законом (тобто вартість підвищення кваліфікації, добові, компенсація вартості проїзду та проживання) не обкладають ПДФО і ВЗ на підставі п.п. 165.1.37, п.п. 1.7, п. 161 підрозд. ХХ розд. 10 ПКУ.

Причому, на наш погляд, при написанні цієї норми ПКУ законодавець використовував термін «закон» у його широкому значенні*****. Під ним слід розуміти:

***** Див. п. 2.9 постанови пленуму ВГСУ «Про деякі питання визнання правочинів (господарських договорів) недійсними» від 29.05.13 р. № 11.

• безпосередньо закон України. Так, із ст. 4 Закону України «Про професійний розвиток працівників» від 12.01.12 р. № 4312-VI, ст. 34 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.12 р. № 5067-VI випливає, що всі роботодавці повинні підвищувати кваліфікацію працівників, як правило, не рідше одного разу на п’ять років;

• підзаконні нормативні акти, до яких належить, зокрема, і Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, затверджений наказом Мінпраці від 29.12.04 р. № 336. Тому якщо в цьому Довіднику зазначено, що проходження підвищення кваліфікації є обов’язковим для будь-якої професії, то можна говорити про те, що воно проводиться згідно із законом, а вартість проходження працівником цієї професії підвищення кваліфікації не обкладається ПДФО і ВЗ.

А якщо працівник підвищує кваліфікацію згідно з домовленістю? Тоді сума витрат роботодавця на її проведення буде для працівника оподатковуваним доходом у вигляді додаткового блага. Причому якщо оплата вартості підвищення кваліфікації перераховувалася навчальному закладу, до бази оподаткування вона повинна потрапити збільшеною на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт (див. вище).

ЄСВ. Суму витрат роботодавця на підвищення кваліфікації працівника не включаєте до бази справляння ЄСВ, оскільки вона не входить до ФОП ( п. 3.24 Інструкції № 5) і зазначена серед виплат, на які не нараховують ЄСВ ( п. 9 розд. II Переліку № 1170). При цьому не має значення, за угодою сторін чи відповідно до закону працівник проходив підвищення кваліфікації.

Звітність. У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ суму витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації працівника відповідно до закону відображайте з ознакою доходу «158», а вартість підвищення кваліфікації працівника, що обкладається ПДФО, — з ознакою «126».

До розділу II форми № 1ДФ потрапить як вартість підвищення кваліфікації працівника, що обкладається ВЗ, так і та, що не обкладається.

У Звіті з ЄСВ вартість підвищення кваліфікації не відображайте.

Допомога на навчання

Тут розглянемо два види допомоги: цільову на навчання і нецільову благодійну. Вони «приємні» і для роботодавця, і для фізособи, оскільки при виконанні певних умов не обкладатимуться ані ПДФО, ані ВЗ, ані ЄСВ.

Цільова благодійна допомога (далі — ЦБД) на навчання ( п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ). Таку допомогу надають під певні умови та напрями витрачання. Основні вимоги для необкладення ПДФО і ВЗ сум ЦБД на навчання такі:

1) благодійник — резидент України;

2) допомога виплачується навчальному закладу. Тобто фізособа «на руки» ЦБД на навчання не отримує;

3) допомога надається у вигляді плати за навчання або надання додаткових платних послуг з навчання певної категорії осіб. Це:

• інваліди;

• діти-інваліди;

• діти, в яких хоча б один з батьків є інвалідом;

• діти-сироти, напівсироти;

• діти з багатодітної чи малозабезпеченої сім’ї;

• діти, батьки яких позбавлені батьківських прав.

Рішення про надання такої допомоги та її розмір приймає керівник підприємства (ФОП) на підставі:

• заяви фізособи з проханням оплатити її навчання;

• документів, що підтверджують її приналежність до перелічених вище категорій фізосіб і необхідність проведення такої оплати.

Важливо! Така неоподатковувана ЦБД не обмежена розміром. Також не має значення, перебуває отримувач допомоги у трудових відносинах з благодійником чи ні. Проте для неї п.п. 170.7.5 ПКУ встановлює граничний строк використання. Чому він дорівнює? Строку, встановленому умовами такої допомоги, але не більше 12 місяців, що настають за місяцем її отримання.

А якщо ЦБД на навчання не була використана і не повернена протягом зазначеного строку благодійнику? Тоді вона має бути включена в частині невикористаної суми до річного оподатковуваного доходу фізособи — отримувача такої допомоги і відображена нею в річній декларації про майновий стан і доходи.

Водночас такий строк можна продовжити, звернувшись до податкового органу.

Сума ЦБД на навчання не обкладається ЄСВ, оскільки не входить до складу ФОП ( пп. 3.31 і 3.32 Інструкції № 5) і зазначена серед виплат, на які ЄСВ не нараховують ( п. 14 розд. I Переліку № 1170).

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковувану ЦБД на навчання відображайте з ознакою доходу «169».

Навіть незважаючи на те, що ВЗ не буде, у рядку з ВЗ розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ суми такої допомоги слід відобразити в загальній сумі нарахованих/виплачених доходів.

Нецільова благодійна допомога (далі — НБД), у тому числі матеріальна (див. п.п. 170.7.3 ПКУ). Рішення про надання такої допомоги та її розмір приймає керівник підприємства (ФОП) на підставі заяви фізособи з проханням надати НБД у зв’язку із сімейними обставинами.

Суму НБД не обкладайте ПДФО і ВЗ, якщо виконано такі дві умови:

1) допомогу надає резидент;

2) сума НБД сукупно за 2016 рік не перевищує 1930 грн.

Важливо! Якщо не виконана перша умова, уся сума НБД потрапить до оподатковуваного доходу отримувача. Якщо ж не виконана тільки друга умова, то частина НБД, що дорівнює 1930 грн., не обкладається ПДФО і ВЗ, а частина, що перевищує зазначену суму, увійде до складу оподатковуваного доходу отримувача.

Ще один важливий момент. Якщо НБД надаєте в негрошовій формі і її розмір перевищує 1930 грн., до складу оподатковуваного доходу оподатковувана частина такої допомоги повинна потрапити з урахуванням «натурального» коефіцієнта (див. вище).

Така допомога не входить до ФОП (див. пп. 3.31, 3.32 Інструкції № 5). А отже, з її суми ЄСВ справляти не потрібно.

У розділі I Податкового розрахунку неоподатковувану НБД відображайте з ознакою доходу «169», оподатковувану (її частину) — з ознакою «126». Також не забудьте її суму відобразити в розділі II форми № 1ДФ за рядком з ВЗ.

Семінари і тренінги

Вище ми з вами говорили, що семінари і тренінги не є навчанням. Це отримання інформаційно-консультаційних послуг. Чи означає це, що у працівника, який їх відвідає, виникне оподатковуваний дохід, якщо такі семінари і тренінги оплатить його роботодавець?

ПДФО і ВЗ. Тут усе залежить від того, хто за умовами укладеного договору виступає запрошеною стороною та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг. Якщо запрошена сторона — роботодавець, то його витрати на участь у тренінгах (семінарах) не можна вважати доходом працівника, який відвідав їх, і об’єктом обкладення ПДФО та ВЗ. З цим погоджуються й контролери (див. роз’яснення в категорії 103.04 ЗІР ДФСУ).

Якщо ж запрошеною стороною виступає працівник — оподатковуваному доходу у вигляді додаткового блага бути! Вартість, перерахована роботодавцем суб’єкту господарювання, який проводитиме тренінг (семінар), збільшена на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт, потрапить до бази оподаткування. Також не забудьте утримати з цієї суми ВЗ.

ЄСВ на такі виплати нараховувати не потрібно.

Звітність. Важливо! У формі № 1ДФ витрати на участь у тренінгах (семінарах), що не є доходом працівника, не відображають. Чому? Тому що, як справедливо зауважили податківці, вони не є об’єктом обкладення ПДФО і ВЗ.

А ось вартість участі у тренінгах, що обкладається ПДФО і ВЗ, обов’язково має потрапити до Податкового розрахунку. Ознака доходу — «126».

До Звіту з ЄСВ такі виплати не потраплять.

Приклад. Підприємство в липні 2016 року оплатило навчання працівниці бухгалтерії Турчиновій Я. С. (ІПН — 3124894578) в українському вищому навчальному закладі за I семестр 2016/2017 навчального року (вересень 2016 року — січень 2017 року) в сумі 9600,00 грн. Підприємством укладено письмовий договір з працівницею, відповідно до якого вона зобов’язується відпрацювати на цьому підприємстві три роки після закінчення вищого навчального закладу та здобуття спеціальності «Міжнародна економіка». Планується, що після закінчення вишу ця працівниця працюватиме економістом.

Розрахуємо граничну суму оплати за навчання, що не обкладається ПДФО:

1930,00 грн. х 5 = 9650,00 грн.,

де 5 — кількість місяців навчання, за які здійснено оплату (вересень 2016 року — січень 2017 року).

Вартість навчання у виші за I семестр 2016/2017 навчального року (9600,00 грн.) не перевищила граничну неоподатковувану суму (9650,00 грн.).

Оскільки за умовами прикладу одночасно дотримано всі три умови п.п. 165.1.21 ПКУ, то вся вартість навчання працівниці не обкладатиметься ані ПДФО, ані ВЗ, ані ЄСВ.

Таблиця 2. Бухгалтерський облік «навчальних» операцій

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

дебет

кредит

1

Перераховано навчальному закладу плату за навчання працівниці

377

311

9600

2

Плату за навчання віднесено на витрати майбутніх періодів

39

377

9600

3

У вересні 2016 року віднесено на витрати звітного періоду вартість навчання за перший місяць навчання, тобто за вересень (9600 грн. : 5 місяців)*

92

39

1920

* Такий самий бухгалтерський запис виконується в кожному наступному місяці оплаченого навчального семестру.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал 2016 року підприємство відобразить «навчальний» дохід працівниці таким чином:

img 1

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал 2016 року

Крім того, вартість навчання, що не обкладається ВЗ, необхідно буде відобразити в розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за рядком з ВЗ у загальній сумі доходу, нарахованого/виплаченого у звітному кварталі.

Ну ось, схоже, розібралися з усіма можливими варіантами здобуття знань від підприємства. До речі, читаючи наші видання, ви також підвищуєте свій професійний рівень. Але це вже зовсім інша історія.

Документи статті

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

Перелік № 1170 — Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затверджений постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі