Теми статей
Обрати теми

ПДВ-запитання: частина 2

Сергій ДЕЦЮРА

Запитання

Відповідь

Підприємство отримало податкову накладну (ПН) на постачання послуги, в якій вказані одиниця виміру «грн.» і код цієї одиниці. Чи правильно заповнена ПН?

Для даних щодо одиниці виміру товарів/послуг у ПН відведено графи 4 та 5.

Заповнюються вони відповідно до Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку (КСПОВО), чинного на дату складання ПН (п. 16 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307), у такій послідовності:

• у графі 4 зазначається умовне позначення відповідної назви одиниці вимірювання/обліку (українське), вказаної у КСПОВО, а у графі 5 — код відповідної одиниці вимірювання/обліку, зазначений у КСПОВО;

• у разі складання зведених ПН при використанні товарів/послуг у негосподарській діяльності чи у звільнених операціях у графі 4 вказується «грн.», а у графі 5 — код цієї одиниці виміру;

• у разі якщо товар/послуга, що постачається, має одиницю обліку, яка відсутня у КСПОВО, у графі 4 зазначається умовне позначення одиниці вимірювання таких товару/послуги, яке використовується для обліку та відображається у первинних документах (наприклад, «послуга»), при цьому графа 5 не заповнюється.

Виходячи з цього вважаємо, що наявність одиниці виміру «грн.» у ПН, оформленій на постачання послуг, буде помилковою, коли в первинних документах на постачання послуги вказана інша одиниця виміру, ніж гривня. Наприклад, вартість консультаційної послуги встановлена у гривнях за годину тощо.

Водночас якщо в графі 4 ПН помилково буде стояти одиниця виміру «грн.», а не, наприклад, «послуга», то це не означає, що покупець втратить право на податковий кредит. Справа в тому, що реквізит «одиниця виміру товару/послуги» не є обов’язковим реквізитом ПН (він не вказаний у п. 201.1 ПКУ). Тому помилка в такому реквізиті не робить ПН недійсною.

Якщо вам не подобається, як постачальник заповнив ПН, то зверніться до нього з проханням виправити таку помилку шляхом складання розрахунку коригування. Такий розрахунок коригування буде «нульовим» і не вплине на податкові зобов’язання. Тому проблем із його складанням та реєстрацією у ЄРПН у постачальника не повинно виникнути

Підприємство-покупець отримало розрахунок коригування (РК) на зменшення у відведений строк і також своєчасно його зареєструвало в ЄРПН, але не включило до декларації за датою складання. Чи можна РК включити в наступну ПДВ-декларацію?

За загальним правилом покупець повинен включити «зменшуючий» РК незалежно від своєчасності його реєстрації у ЄРПН до ПДВ-декларації того періоду, в якому такий РК складений ( п.п. 192.1.1 ПКУ). Робити так потрібно лише за умови, що ПН, до якої складено РК, уже потрапила до податкового кредиту.

Якщо ви включили ПН до податкового кредиту, а РК — ні, то припустилися помилки, яка призвела до заниження податкових зобов’язань. А тому вам слід подати уточнюючий розрахунок за період, в якому був складений «зменшуючий» РК, і підкоригувати суму податкового кредиту. Крім того, можливо, доведеться сплатити самоштраф і пеню.

Водночас якщо ПН, до якої складено РК, ви не включили у минулих періодах до податкового кредиту (тобто скористалися нормами п. 198.6 ПКУ, який дозволяє відтермінувати право формування податкового кредиту на 365 днів), то такий РК можна включати не за датою його складання. Такий РК слід включити до податкового кредиту того періоду (протягом 365 днів із дати складання ПН), в якому ви включите неправильно оформлену ПН. На це вказує власне п.п. 192.1.1 ПКУ, де прописані правила коригування тільки для ПН, що включені до податкового кредиту.

З таким підходом погоджуються і податківці у листі від 13.04.16 р. № 8193/6/99-99-19-03-02-15. Воно й не дивно. Якщо ви раніше не включили ПН до податкового кредиту, то у декларації немає даних, які слід коригувати. А вказавши неправильно оформлену ПН і РК в одному періоді, ви зможете правильно відобразити суму ПДВ, яка має потрапити до податкового кредиту.

Тому перед тим, як вирішити, до якої декларації слід включати «зменшуючий» РК, проаналізуйте, ви вже включили помилкову ПН до декларації з ПДВ чи ні

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі