Теми статей
Обрати теми

Платники єдиного податку, бережіть первинні документи!

Дар’я КРАВЧЕНКО та Сергій ДЕЦЮРА
Лист ДФСУ від 17.05.16 р. № 10714/6/99-99-13-04-02-15

Податківці акцентували увагу на тому, що ФОП — платники єдиного податку (ЄП) зобов’язані заповнювати книги обліку та декларації виключно на підставі первинних документів.

Такі документи контролери мають право вивчати та перевіряти під час перевірок.

Також вони наполягають: ФОП повинні мати в наявності і ті документи (договори, банківські документи тощо), які підтверджують отримання коштів, що не належать до ЄП-доходу (наприклад, транзитні кошти за договорами транспортної експедиції, суми кредитів в інвалюті тощо).

Увага! Беруться до уваги тільки ті первинні документи, які складені у разі фактичного здійснення госпоперації. Якщо ж цю умову не виконати — «гарно намальовані папірці» не можна вважати первинними документами (інформаційний лист ВАдСУ від 02.06.11 р. № 742/11/13-11).

За відсутності первинних документів на товари (роботи, послуги), придбані платником ЄП, контролери попереджають: якщо такі товари придбано у фізичної особи, то підприємець як податковий агент не утримав ПДФО при виплаті доходу фізичній особі. Тому ФОП-ЄП загрожує штраф у розмірі 25 % від суми податку за п. 127.1 ПКУ. Більш того, на суму податкового боргу нараховується пеня ( п.п. 129.1.1 ПКУ).

За незбереження первинних документів до платників можуть застосовуватися ще й штрафи згідно з п. 121.1 ПКУ. Розмір штрафу — 510 грн. (за повторне порушення — 1020 грн.).

Крім того, за порушення податкового обліку доведеться заплатити й адмінштраф згідно зі ст. 1631 КпАП. А це ще від 85 до 170 грн. (за повторне порушення — від 170 до 255 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі