Теми статей
Обрати теми

Запізнилися з реєстрацією «зайвої» податкової накладної? Чекайте штрафу

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Хмелевський Ігор
Лист ГУ ДФС у Полтавській області від 21.11.16 р. № 6166/10/16-31-15-01-38

Кожен платник ПДВ може потрапити в ситуацію, коли випадково випише «зайву» податкову накладну (ПН) (за «другою подією», на неправильного контрагента або ж на «необ’єкт»). Чи поширюватиметься штраф, передбачений п. 1201.1 ПКУ, за затримку реєстрації такої ПН в Єдиному реєстрі ПН (ЄРПН)?

У листі, що коментується, податківці наполягають — поширюватиметься! Вони вважають, що п. 1201.1 ПКУ передбачає відповідальність за порушення строку реєстрації ПН в ЄРПН незалежно від причин, у зв’язку з якими він був порушений. І винятків у цьому випадку для помилково складених ПН не містить.

Не врятує вас навіть «анулюючий» розрахунок коригування (із зазначенням причини — «Виправлення помилки») до такої «зайвої» ПН.

З одного боку, податківців зрозуміти можна — така позиція дозволяє сильно полегшити їм життя, адже дає можливість автоматично нараховувати штрафи порушникам, не вдаючись у подробиці.

Але, з іншого боку, погодитися з ними не можна. Адже штраф за порушення граничних строків реєстрації в ЄРПН застосовується тільки до тих ПН, які підлягають видачі покупцям. По суті, помилково складені ПН до такої групи не належать. Події, з настанням якої постачальник зобов’язаний виписати ПН, не було.

Ну а якщо не було підстав для складання ПН, то немає необхідності й видавати покупцю таку ПН. Виходить, що й штраф за затримку реєстрації такої ПН в ЄРПН тут буде безпідставним.

Зауважимо: відсутність/наявність відмітки в полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) <…>» ПН не відіграє вирішальної ролі.

На жаль, за таку позицію доведеться боротися, можливо, навіть у суді.

Щоб уникнути такого клопоту, є один вихід — якщо вже реєструєте в ЄРПН «прострочену» ПН, то ще раз переконайтеся, що такі дії потрібні. Інакше можна отримати неприємний «бонус» у вигляді штрафу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі