Теми статей
Обрати теми

Продаж (обмін) рухомого майна: ПДФО-наслідки

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Для того щоб з’ясувати, чи обкладається ПДФО продаж (обмін) рухомого майна, податківці пропонують зазирнути до ст. 173 ПКУ.

Нагадаємо, що ця норма передбачає обкладення ПДФО доходу від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року за спеціальною ставкою 5 % ( абзац перший п. 173.1 ПКУ).

При цьому не робить будь-яких винятків для певних видів рухомого майна. Утім, вимагає виконати низку умов:

• наявності договору купівлі-продажу (міни);

• проведення оцінки об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) ( абзац другий п. 173.1 ПКУ).

Зверніть увагу: під майном, яке може оцінюватися, маються на увазі об’єкти в матеріальній формі, будівлі та споруди, машини, обладнання, транспортні засоби тощо; цілісні майнові комплекси усіх форм власності (ст. 3 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.01 р. № 2658-III);

• посвідчення договору купівлі-продажу (міни) об’єктів рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) у нотаріусів ( п. 173.4 ПКУ). За наявності документа про оцінку майна та документа про сплату податку до бюджету продавцем (сторонами договору міни).

Виходячи з цього контролери роблять висновок: якщо при продажу (обміну) рухомого майна вимоги ст. 173 ПКУ не виконуються, то застосовувати спецставку ПДФО, що дорівнює 5 %, немає підстав.

У такому разі контролери розцінюють продаж рухомого майна (побутової техніки, телефона, планшета) як продаж товару. А дохід, отриманий від продажу такого товару, радять включати до складу загального оподатковуваного доходу платника податку як інший дохід ( п. 164.2 ПКУ) та обкладати ПДФО за ставкою 18 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі