№50

Бухгалтерський тиждень, грудень, 2016/№ 50 Інші номери журналу ›
  • Ціни на ліки: Кабмін затвердив новий порядок формування Постанова Кабміну від 09.11.16 р. № 862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби»
  • Безоплатний «шведський стіл» для працівників: нюанси оподаткування Лист ДФСУ від 23.11.16 р. № 25307/6/99-99-13-02-03-15
  • Підприємство прощає борг працівнику: чи буде ПДФО? Лист ДФСУ від 17.11.16 р. № 24788/6/99-99-13-02-03-15
  • Продаж (обмін) рухомого майна: ПДФО-наслідки Лист ДФСУ від 10.11.16 р. № 24277/6/99-99-13-02-03-15
  • Продукція вирощена на земділянці, яка не зареєстрована, — не спецрежимна Лист ГУ ДФС у Полтавській області від 25.11.16 р. № 6356/10/16-31-12-04-30
  • Розрахунки за природний газ Кабмін вніс зміни до п. 20 Примірного договору купівлі-продажу природного газу з постачальниками природного газу із спеціальними обов’язками для потреб побутових споживачів та релігійних організацій.
  • Оновлено правила розстрочки оплати за опалення Нещодавно ми повідомляли, що Кабмін (постановою від 19.10.16 р. № 744 // «БТ», 2016, № 45, с. 9) встановив правила отримання споживачами послуг з централізованого опалення розстрочки на оплату таких послуг (протягом опалювального періоду 50 % вартості таких послуг, а решту 50 % . протягом міжопалювального періоду щомісяця рівними частинами з травня по вересень включно).
  • Держреєстр суб’єктів насінництва Кабмін змінив порядок ведення Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.
  • Будинок без лічильника тепла: новий розрахунок плати за опалення Кабмін встановив нові правила нарахування плати за надані послуги з централізованого опалення за сезон 2016/2017 року у квартирах (будинках садибного типу), у яких відсутні засоби обліку теплової енергії.
  • Календар тижня
  • Оплата, що «зависла» у продавця після повернення товару: варіанти дій До нас звернувся читач з проханням допомогти розібратися в такій ситуації: «У жовтні 2016 року покупець отримав товар від постачальника і навіть перерахував за цей товар оплату. У листопаді покупець повернув увесь отриманий раніше товар, оскільки він виявився неналежної якості. Постачальник не може повернути грошові кошти, отримані як плата за товар, але пообіцяв зробити це з часом, та й то — частинами». Як такі операції відобразити в ПДВ-обліку? Давайте розбиратися.
  • «Шинний» облік: усе, що повинен знати бухгалтер Нині більшість суб’єктів господарювання використовують у своїй діяльності автотранспорт. Шини, здається, належать до тих комплектуючих частин транспортних засобів, що зношуються найбільше. Необхідність у заміні шин виникає не лише у разі їх зношування або пошкодження, а й тоді, коли змінюються зимовий та літній сезони. У цій статті ми розглянемо особливості експлуатації шин, а також обліку операцій, пов’язаних з надходженням, заміною та списанням автошин.
  • Помилка у від’ємному значенні ПДВ: як виправити декілька періодів поспіль Приводом для написання матеріалу стала нестандартна ситуація, в яку потрапив наш читач. Судіть самі. «З червня по жовтень 2016 року підприємство подавало ПДВ-декларації з від’ємним значенням. До відшкодування ці суми не заявляли, а від’ємне значення переносили на наступний період. Наприкінці жовтня суд постановив, що договір оренди нерухомості, укладений у лютому 2016 року, є нікчемним. А тому податкові накладні, що отримані від орендодавця протягом дії договору оренди, слід виключити з ПДВ-декларації». Отже, нашому читачу потрібно одночасно виправити серію ПДВ-помилок. Як це зробити, обговоримо далі.
  • Що менше бар’єрів, то ліпше: Закон на підтримку експортерів послуг Нещодавно Верховна Рада прийняла Закон України від 03.11.16 р. № 1724-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг» (далі — Закон № 1724). Більш того, 03.12.16 р. цей документ набрав чинності. Проте у нас ще є час детально з ним ознайомитися, оскільки цей нормативний акт буде введено в дію тільки з 03.01.17 р. Що ж, давайте розглянемо найцікавіші нововведення.
  • «Охота гірша за неволю», або Як ОСББ стягнути борги з мешканців Багато вже було сказано про ОСББ. Порушувалися питання і реєстрації, і податкового, і бухгалтерського обліку*. Та скільки про цього суб’єкта не говори, а питання все залишаються. Зрозуміло, що ОСББ їх собі так само ставить. Наприклад, є серед власників-мешканців будинку не зовсім сумлінні. Не сплачують внески та інші платежі. Як із ними боротися? Як стягнути належне?
  • Проводимо звірку розрахунків з бюджетом Напевно, кожен платник періодично стикається з необхідністю провести звірку розрахунків з податковим органом. Крім того, звірка розрахунків з бюджетом має проводитися і в межах щорічної інвентаризації. Про те, як провести таку звірку, і йтиметься в сьогоднішній статті.
  • Договір на електронну звітність: нинішні ноу-хау та найближчі перспективи Без договору про визнання електронних документів платники податків, і особливо платники ПДВ, як без рук: ані декларацію подати, ані податкові накладні зареєструвати. Тому податківці всіляко намагаються використовувати цей договір для тиску на платників. Незаконні «експерименти» податківців, найближчі перспективи в поданні електронної звітності та електронному «спілкуванні» з податківцями. Усе це — в сьогоднішній статті.
  • Військовий збір: усе, що ви хотіли знати Кажуть, немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Ось і військовий збір спочатку запроваджувався тимчасово — до завершення реформи Збройних Сил України. Але, на жаль, у реформуванні армії крапку наразі не поставлено. Тому держава продовжує справляти з наших співгромадян військовий збір і, судячи з усього, робитиме це ще й наступного року. Ну а оскільки «цей дощ надовго», давайте, друзі, знову простудіюємо порядок нарахування і сплати цього збору від А до Я. Приєднуйтеся!
  • Готуємося до трудових змін, або «Пробіжка» прийнятим Законом Сталося. Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект № 5130) прийнято Верховною Радою*. Чого чекати роботодавцям у разі, якщо його підпише Президент?
  • «Під мікроскопом»: група 2 спрощенців Якщо підприємець-єдиноподатник бажає заощадити на податках, але при цьому отримати певну свободу діяльності, то обере саме групу 2. Тут і податки нижчі, ніж у групі 3, і дозволених видів діяльності більше, ніж у групі 1. Так чим же можна займатися єдиноподатнику групи 2? З ким співпрацювати? І що може змінитися з нового року? Дізнайтеся про це з нашої статті!
  • Документи на вибуття автомобіля Підприємство збирається продати вантажний автомобіль, який обліковується як об’єкт основних засобів. Він ще не повністю замортизований. Як документально оформити вибуття такого активу?
  • Додаткова відпустка учасникам бойових дій На підприємстві є працівники, яким присвоєно статус учасника бойових дій. Ці працівники мають право на додаткову відпустку, передбачену ст. 162 Закону про відпустки*. Чи може бути така відпустка перенесена чи продовжена, якщо в період цієї відпустки працівник захворів? Чи переноситься ця відпустка на наступний рік, якщо працівник не використав її в поточному? Чи підлягає така відпустка компенсації при звільненні? Чи надають таку відпустку за місцем роботи за сумісництвом? За який рік вважати наданою відпустку, початок якої припадає на поточний, а закінчення — на наступний календарний рік?
  • Негрошовий дохід: роз’яснює ДФСУ Підприємство планує оплатити за рахунок власних коштів проживання контрагента-фізособи в готелі. Вартість проживання — 8000 грн. Чому дорівнюватиме база обкладення ПДФО і військовим збором у цьому випадку? Як відобразити таку виплату в формі № 1ДФ?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі