Як підприємцю використати картковий рахунок (2605…)

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Часто у банках підприємцям пропонують відкрити, крім звичайного поточного рахунка (2600), ще й картковий (2605). Але як ним користуватися? Чи можна приймати на нього оплату від клієнтів? Чи можна розраховуватися цією карткою для особистих потреб? Чи не будуть податківці вважати доходом переказ грошей з рахунка 2600 на рахунок 2605? Чи не страшно, якщо з рахунка 2605 взагалі немає руху коштів? І взагалі, чим він відрізняється від звичайного рахунка 2600? Ви запитували — ми відповідаємо.

У чому відмінність рахунка 2605 від рахунка 2600?

Почнемо з цього запитання. Насправді рахунок, який починається на 2605.., відрізняється від рахунка 2600… тільки одним: він відкривається для здійснення операцій з використанням платіжних карток. Тобто це такий самий підприємницький рахунок, як і 2600, але тільки прив’язаний до платіжної картки. До речі, банк обов’язково повідомить про нього податківців, і вони вивчатимуть його під час перевірки.

Звідки такий висновок? Усе просто: з банківського плану рахунків (постанова № 280*) чітко видно, що всі рахунки, які починаються на 260, — це рахунки суб’єктів господарювання (юросіб та підприємців): і рахунок 2600, і рахунок 2605.

* Постанова НБУ «Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України» від 17.06.04 р. № 280.

Особові рахунки фізосіб-громадян (не для підприємницької діяльності) починаються на 262.

Наприклад, картковий рахунок громадянина починається цифрами 2625 (погляньте на свій рахунок для зарплатної картки — не на номер картки, а саме на рахунок), а некартковий — цифрами 2620.

Як користуватися рахунком 2605?

Насамперед погляньте на ваш договір з банком за рахунком 2605. Чи є там якісь обмеження? Якщо так, їх потрібно дотримуватися.

У цілому ж гривневий рахунок 2605 за своїм функціоналом практично ідентичний рахунку 2600. Тобто на нього не заборонено отримувати оплату від клієнтів і з нього можна розраховуватися з бізнес-партнерами, сплачувати податки, знімати готівку і переказувати її на інші рахунки (у тому числі 2600).

Знову ж таки, яка нормативка це підтверджує? Тут працює п. 8.2 Інструкції № 492**, де сказано, що підприємці використовують картрахунок (2605) у тому ж режимі, що й звичайний поточний рахунок (2600). А для звичайного поточного рахунка всі перелічені вище операції дозволені (п. 5.1 Інструкції № 492).

** Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою НБУ від 12.11.03 р. № 492.

Щоправда, на відміну від рахунків 2600, для рахунків 2605 існує кілька обмежень (п. 8.3 Інструкції № 492):

1) на нього не можна отримувати зарплату (це й так зрозуміло, адже для таких цілей потрібно використовувати картрахунок громадянина — 2625, а не підприємця);

2) на нього не можна отримувати інші соцвиплати;

3) з нього не можна розраховуватися за зовнішньоторговельними договорами;

4) з нього не можна здійснювати іноземні інвестиції;

5) на нього не можна приймати інвестиції з-за кордону.

А ось за інвалютним картрахунком дозволених операцій мало. З нього можна лише зняти готівку або провести безготівкові розрахунки, але (!) тільки за кордоном і тільки у межах відрядження (або проплатити безготівкові представницькі витрати за кордоном).

Які переваги рахунка 2605 порівняно з рахунком 2600?

З рахунка 2605 легше зняти готівку (можна у банкоматі), є можливість користуватися інтернет-банкінгом та оплачувати рахунки цілодобово. У принципі, рахунок 2605 можна відкрити і без рахунка 2600, але банки зазвичай наполягають на відкритті обох рахунків одночасно.

Чи можна приймати оплату за товар?

Так, можна, якщо ваш договір з банком не забороняє цього. У законодавстві обмежень немає. Більш того, через 2 роки рахунки 2605 узагалі скасують, оскільки картку можна буде отримати безпосередньо до рахунка 2600 (постанова № 359***). По суті, за наявності такої картки рахунок 2600 отримує всі переваги рахунка 2605 без будь-яких обмежень. Це ще раз доводить, що рахунки 2600 і 2605 практично ідентичні.

*** Постанова НБУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» від 16.06.14 р. № 359.

Уже зараз видають такі картки — «ключ до рахунка». Оформити ключ підприємець може лише на себе (або на представника, у якого є нотаріально засвідчена довіреність).

У призначенні платежу логічно зазначати «оплата за товар», а не «поповнення картрахунку». Суми, отримані на рахунок 2605, потрібно відображати в Книзі обліку доходів (і витрат) як дохід підприємця. Адже рахунок 2605 — підприємницький.

Чи можна переказувати гроші з рахунка 2605 на рахунок 2600 і навпаки?

Так, можна. Це переказ грошей між підприємницькими рахунками. У цьому випадку дохід у підприємця повторно не виникає, з чим згодні й податківці (категорія 107.04 ЗІР ДФСУ).

Чи можна переказувати гроші з рахунка 2605 на особовий рахунок і навпаки? Законодавство не встановлює заборон на це, і податківці не проти, але потрібно зважати на деякі нюанси.

Переказ: рахунок 2605 особовий рахунок (2625/2620). Можливо, у вашому договорі з банком є заборона на такий переказ. Якщо заборони немає, можете сміливо переказувати. Жодних додаткових податків вам сплачувати не доведеться (категорії 104.04 і 107.04 ЗІР ДФСУ). Ну а з особового рахунка можете переказувати гроші куди завгодно (податківці його не перевіряють).

Переказ: особовий рахунок (2625/2620) рахунок 2605. Такий переказ небажаний для єдиноподатників (особливо групи 3), адже розцінюватиметься податківцями як підприємницький дохід (категорія 107.04 ЗІР ДФСУ). А отже, єдиноподатник групи 3 повинен буде сплатити з цієї суми 3 % або 5 % єдиного податку.

Що стосується єдиноподатників груп 1 і 2, то в них податкове навантаження не збільшиться, але сума, на яку вони поповнили підприємницький рахунок, потрапить до річного обороту (який не повинен вийти за межі 300 тис. грн. або 1,5 млн грн. відповідно).

Для підприємців на загальній системі такий переказ допустимий і не є доходом (категорія 104.04 ЗІР ДФСУ).

Чи можна зняти готівку з рахунка 2605?

Підприємець, на відміну від юрособи, має право витрачати усе, що він заробив, на особисті потреби. При цьому жодних додаткових податків він сплачувати не зобов’язаний. Тож готівку зняти можна, а далі — використовувати її на власний розсуд : хоч на бізнес, хоч на особисті потреби.

Чи можна витрачати гроші з рахунка 2605 на особисті потреби?

Щойно ми розібралися, що формально це не заборонено. Проте якщо маємо справу з безготівковими розрахунками, іноді такі витрати можуть обернутися проблемами на рівному місці.

Переказ: рахунок 2605 картка/рахунок громадянина (продавця, родича, знайомого). Категорично не рекомендуємо здійснювати такі перекази. Річ у тім, що під час перевірки податківці напевно вирішать, що це була оплата у межах вашої підприємницької діяльності. А коли так, то ви повинні були утримати та сплатити ПДФО і військзбір та подати форму № 1ДФ. Не зробили? Ловіть штраф. І спробуй потім довести, що це був переказ на особисті потреби, адже рахунок-то (2605) — підприємницький****.

**** Тим, хто вже робив такі перекази, допоможе наша стаття «Складні наслідки простих рішень... (ППЄП перерахував гроші родичеві)» // «БТ», 2016, № 21, с. 31.

Якщо ви бажаєте використати на особисті потреби гроші з рахунка 2605, краще зніміть готівку і витратьте її або перекажіть гроші на рахунок 2625/2620, а вже звідти — кому завгодно.

Переказ: рахунок 2605 картка/рахунок юрособи. Тут усе набагато краще. При виплаті доходу юрособі ніяких податків стягувати не треба, тому можете робити покупки у юросіб для особистих потреб, оплачуючи їх з рахунка 2605.

Але майте на увазі: не можна записувати до витратних граф Книги обліку доходів і витрат платежі, не пов’язані з підприємницькою діяльністю.

Оплата з картки 2605 у магазині

Краще не здійснювати таких оплат, адже продавцем може виявитися підприємець. В такому випадку податківці можуть оштрафувати вас за неподання форми № 1ДФ (510 грн.) та вимагатимуть копію виписки з Держреєстру продавця для неутримання з нього ПДФО і військзбору.

Чи можна, щоб інші громадяни поповнювали рахунок 2605?

Якщо платіж приходить у межах підприємницької діяльності (оплата за товар/послуги тощо), то так. Якщо ж він не пов’язаний з госпдіяльністю (наприклад, картку вам поповнює родич або хтось віддає борг) — не варто.

Інакше такі кошти будуть прирівняні до підприємницького доходу і з них доведеться сплатити єдиний податок (у групі 3 спрощенки) або ПДФО, ЄСВ та військзбір (на загальній системі).

Чи можна не користуватися рахунком 2605?

Так, можна. Штрафів за це не повинно бути, якщо інше не передбачено в договорі з банком.

Єдине: можливо, з вас щомісячно утримують плату за розрахунково-касове обслуговування цього рахунка. Якщо це дійсно так, а ви не маєте наміру користуватися рахунком 2605, просто закрийте його.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі