Товар — директору, податкова накладна — підприємству

Кравченко Дар’я
Директор підприємства — платника ПДВ придбав товари в ТЦ «МЕТРО» для особистого користування. Проте продавець виписав податкову накладну (ПН) на підприємство. Що робити з такою ПН?

Перше, що одразу спадає на думку, — це постаратися анулювати таку «помилкову» податкову накладну (ПН). Але щоб цього досягти, «псевдопокупцю» треба неабияк постаратися. Адже довести продавцю, що виписана ним ПН складена неправильно, буде непросто (з його боку все зроблено правильно).

Можна повернути товар, отримати розрахунок коригування та зареєструвати його в Єдиному реєстрі ПН (ЄРПН). Але це неможливо, якщо куплений товар уже почали використовувати (він утратив товарний вигляд, пошкоджена упаковка тощо).

Просто не включити таку ПН до податкового кредиту (ПК) також не вихід. Адже таку «зайву» ПН уже зареєстровано в ЄРПН. Відповідно, у підприємства автоматично збільшився і розмір його реєстраційного ліміту. Причому безпідставно.

Звичайно, відповідальності за те, що підприємство користуватиметься такою «надбавкою», немає. Проте наявність розбіжностей між даними ПДВ-декларації та даними ЄРПН є підставою для позапланової перевірки ( п. 201.10 ПКУ).

Безпечніше буде скористатися альтернативними варіантами.

1. Оформляємо договір комісії на купівлю. Комітентом у цьому випадку виступатиме директор, який доручає підприємству (комісіонеру) купити для нього товари.

Згідно з таким договором комісіонер учинить правочин від свого імені (а значить, складання ПН на ім’я підприємства буде виправданим), та за рахунок комітента ( ч. 1 ст. 1011 ЦКУ). До того ж право власності на майно, придбане для комітента, підприємству не переходить.

При цьому доведеться «попотіти»:

а) куплені товари слід буде відобразити у себе в бухобліку на позабалансовому рахунку 025 «Матеріальні цінності довірителя». Для цього директор повинен скласти авансовий звіт та додати до нього документи на таку операцію;

б) скласти договір комісії на купівлю (у письмовій формі) між підприємством та його директором;

в) оформити передачу придбаного товару директору.

Відповідно, потрібно виписати ПН на неплатника ПДВ датою придбання та зареєструвати її в ЄРПН (діють загальні правила нарахування ПЗ та формування ПК за правилом «першої події»). Добре, що штрафів за затримку реєстрації таких ПН в ЄРПН не буде ( п. 1201.1 ПКУ).

Базою оподаткування в цьому випадку буде вартість придбаних товарів ( пп. 188.1 і 189.4 ПКУ);

г) скласти Звіт комісіонера та передати його директору;

ґ) отримати компенсацію вартості придбаного товару, а також винагороду за виконану роботу (можна зовсім символічну суму або прописати в договорі — «без комісійної винагороди») ( ч. 1 ст. 1013 ЦКУ).

Попереджаємо: якщо винагороду все ж передбачено, на суму отриманих коштів доведеться нарахувати ПЗ та виписати ПН (ПЗ нараховуються в загальному порядку за «першою подією» — на дату отримання оплати за послуги, або дату складання Звіту комісіонера).

2. Продаємо товари директору. Можна оприбуткувати товари (на підставі авансового звіту директора) та оформити їх продаж директору.

Але тут необхідно слідкувати за тим, щоб продаж таких товарів належав до дозволених видів діяльності для такого підприємства. Наприклад, якщо серед покупок є алкоголь, а підприємство не має ліцензії на роздрібну торгівлю такими товарами, то такий варіант не підійде. Можна наразитися на штрафи.

Зверніть увагу! Щоб отримати готівку за такі товари, від директора знадобиться РРО. Якщо у вас немає РРО, можна отримати гроші на поточний рахунок у банку. Як варіант, можна здійснити залік заборгованості:

• директора за договором купівлі-продажу;

• перед директором за авансовим звітом на купівлю таких товарів.

Обережно! Якщо підприємство — платник єдиного податку, то проводити залік не можна і така операція потрапить під обкладення цим податком.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі