Садовий/дачний будиночок враховують у пільгову площу

Чи застосовуються пільги у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта/ об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, при сплаті податку на нерухомість за садовий та дачний будинки?

Об’єктом обкладення податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка ( п.п. 266.2.1 ПКУ).

При цьому об’єктами житлової нерухомості є будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки ( п.п. 14.1.129 ПКУ).

Підпунктами «б» та «в» п.п. 266.4.1 ПКУ передбачено пільги із сплати «нерухомого податку». База оподаткування (площа об’єктів нерухомості, що перебувають у власності фізичної особи — платника податку) зменшується, зокрема:

• для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 120 м2;

• для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), — на 180 м2.

Для фізосіб базу обкладення «нерухомим податком» обчислюють податківці на підставі даних Держреєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності ( п.п. 266.3.2 ПКУ).

Враховуючи вищезазначене, пільги у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості застосовуються до садового та дачного будинків з урахуванням норм, визначених п. 266.4 ПКУ.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 106.05

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі