Теми статей
Обрати теми

Округлення в податковій накладній: «граємося» із графою 6

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 12.01.16 р. № 358/6/99-99-19-03-02-15

Проблема округлення знаків після коми в податковій накладній (ПН) увесь час переслідує платників ПДВ.

Так, згідно з п. 3 Порядку № 957** усі графи ПН, що містять вартісні показники, заповнюються у гривнях з копійками. При цьому кількість знаків після коми допускається не більше двох.

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну України від 22.09.14 р. № 957.

Але округлення часто не дають правильного результату, і через це виникають труднощі з арифметикою у ПН і реєстрацією ПН в Єдиному реєстрі ПН.

Податківці в листі, що коментується, зауважили, що це правило не стосується графи 6 «Кількість (об’єм, обсяг)» ПН. І необхідною кількістю знаків після коми вважається така кількість, якої вистачає для правильного розрахунку вартісних показників у графах 8 — 13 ПН. Тобто у графі 6 можна поставити будь-яку кількість знаків, аби це допомогло правильно вказати суму ПДВ і вартість товарів (роботи, послуги) з ПДВ.

Зауважимо: в Єдиному вікні подання електронної звітності цю перешкоду вже усунули. У графі 6 ПН можна ставити яку завгодно кількість знаків після коми (раніше там було передбачено всього 6 знаків). Завдяки цьому можна «гратися» з кількістю знаків та підібрати потрібну, щоб і сума ПДВ, і загальна вартість з ПДВ у графі 8 ПН були правильними.

Наприклад, загальна вартість товару за договором — 100000 грн. ПН виписується за сумою передоплати, яка дорівнює 80000 грн. У цьому випадку для коректного відображення всіх вартісних показників у графі 6 потрібно поставити 0,66666666. Тоді вартість без ПДВ становитиме 66666,67 грн., сума ПДВ — 13333,33 грн., а загальна вартість з ПДВ — 80000,00 грн. Тобто у цьому випадку достатньо поставити 8 знаків після коми.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі