Теми статей
Обрати теми

Відомість до «нещасного» Фонду: подавати не потрібно — покарати не можуть

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист Виконавчої дирекції Фонду «нещасного випадку» України від 22.01.16 р. № 18-06-13

Епопея з поданням/неподанням Відомості до Фонду «нещасно випадку»** закінчилася благополучно. Тепер конкретніше.

** Фонд соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань.

Через пертурбації у сфері соцстрахування, а головним чином через скасування диференційованої ставки ЄСВ-нарахувань і запровадження єдиної ставки у розмірі 22 % виникло питання доцільності подання Відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності (далі — Відомість).

У «БТ», 2016, № 3, с. 46 ми навели аргументи на користь того, що подавати Відомість не потрібно. Про це говорили і місцеві фонди «нещасного випадку» на своїх офіційних сайтах, але потім раптом передумали і цим заплутали усіх остаточно. У результаті за декілька днів до граничної дати подання Відомості (22.01.16 р.) був повний безлад.

Практично під завісу цієї «трагедії» головний Фонд «нещасного випадку» підтвердив, що Відомість за 2015 рік можна не подавати.

Важливо! Робочі органи виконавчої дирекції Фонду не мають підстав накладати адміністративні штрафи на посадових осіб страхувальників за неподання Відомості (несвоєчасне інформування про річний фактичний обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг), про зміни технології робіт або виду діяльності підприємства). Адже склад правопорушення в цьому випадку відсутній. Тож, якщо раптом вас захочуть оштрафувати за неподання Відомості за 2015 рік, можете легко оскаржити таке неправомірне рішення.

Для тих, хто усе ж таки подав Відомість, жодних наслідків не буде: просто перестрахувалися, а документ, по суті, не знадобиться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі