Теми статей
Обрати теми

Хто на прибирання снігу? Я!

Соломіна Марія
Чи може директор підприємства зобов’язати працівників прибирати сніг на території такого підприємства, якщо це не передбачено їх посадовими обов’язками? Чи можуть такі роботи виконуватися працівниками безоплатно (на громадських засадах)?

Очищати територію підприємства та даху приміщень від льоду в зимовий період — це одна з основоположних вимог охорони праці. Але що робити, якщо двірник або прибиральник території не може впоратися зі сніговими заметами та волає «Караул!!»? Перше, що спадає на думку, — дати йому на допомогу декілька працівників, які не дуже завантажені роботою. Але це погана думка! Чому? Річ у тім, що роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не передбаченої трудовим договором. Це заборонено ст. 31 КЗпП.

Отже, якщо прибирання снігу не належить до посадових обов’язків працівника (не передбачено його посадовою (робочою) інструкцією), він має право відмовитися від такої «привабливої» пропозиції. «Тиснути» на працівника не радимо. Адже він запросто може поскаржитися до Держпраці.

Так що ж робити зі снігом? — запитаєте ви. Пропонуємо вам декілька варіантів.

1. Розширити посадові інструкції окремих працівників робочих професій за згодою сторін, уключивши до них обов’язок з прибирання снігу в зимовий період. Далі необхідно отримати від цих працівників письмову згоду на виконання нових посадових обов’язків з дати їх уведення. Навіщо це потрібно? Зараз розповімо.

Розширення посадових обов’язків приводить до зміни істотних умов праці працівників. Про це роботодавець зобов’язаний попередити працівника за два місяці ( ч. 3 ст. 32 КЗпП). Зрозуміло, що коли в січні на голову сиплеться сніг, чекати березня, щоб працівник почав розгрібати сніг, є нелогічним. Виходом якраз і буде письмова згода працівника виконувати нові обов’язки відразу ж, а не через два місяці. «Віддячити» працівникові за таку згоду роботодавець може, наприклад, шляхом виплати йому місячної премії у збільшеному розмірі.

І не забудьте провести з працівниками, які прибиратимуть сніг, цільовий інструктаж з охорони праці (п. 6.7 Типового положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.05 р. № 15)!

2. Знайти працівника-активіста, який організує інших попрацювати на громадських засадах у позаробочий час. А чому б і ні?! Раптом серед офісних працівників знайдуться любителі «поспілкуватися у веселій компанії» годину-другу на морозі. І для організму корисно, і роботодавцю добре. Таку роботу додатково оплачувати не потрібно (усе на громадських засадах). Хоча заохотити таких активістів за хорошу роботу (за основною посадою) не заборонено.

3. Укласти з фізособою (можна з будь-ким зі своїх працівників) цивільно-правовий договір на виконання робіт з прибирання території від снігу. На нашу думку, це чудовий варіант вирішення «снігової» проблеми. Єдиний мінус для підприємства — за виконану роботу фізособі необхідно буде нарахувати та виплатити винагороду.

А ось варіанти з суміщенням професій (посад), переведенням на іншу роботу з відома працівника, прийняттям працівника на роботу за сумісництвом за строковим трудовим договором, на нашу думку, не дуже хороші для цієї ситуації. Адже йдеться про «дві-три» години не щоденної роботи. Затівати заради цього «катавасію» з уведенням до штатного розпису відповідної посади (якщо її немає), отриманням від працівника згоди на суміщення або переведення на іншу роботу, а у випадку із сумісництвом ще й інформувати податківців про прийняття на роботу, погодьтеся, є занадто клопіткою справою.

Майте на увазі: якщо йдеться не про наземні роботи, а про збиття бурульок з дахів, очищення таких дахів від льоду та снігу, то краще звернутися до фірм, які спеціалізуються на таких роботах. Не ризикуйте здоров’ям своїх працівників!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі