(066) 87-010-10
Переводимо бухгалтерів в ОНЛАЙН!
Перейти до номеру
  • № 5
  • № 4
  • № 3
  • № 1-2
  • № 52
  • № 51
  • № 50
? За допомогою цієї функції ви зможете швидко перейти до номеру, що вас цікавить
У цьому номері :
 
  • У обране
  • Друк
  • Шрифт
  • Колір фону
  • Коментарі 0
  • В розробці
19/23
Бухгалтерський тиждень
Бухгалтерський тиждень
Лютий , 2016/№ 6

Коригування фінзвітності на індекс інфляції

Чи потрібно коригувати фінзвітність за 2015 рік на індекс інфляції відповідно до вимог П(С)БО 22 «Вплив інфляції»?

Поспішаємо вас заспокоїти: таке коригування поки що робити не потрібно. Так, згідно з  п. 4 П(С)БО 22 показники річної фінзвітності підприємства підлягають коригуванню на інфляційну складову за умови досягнення значення кумулятивного приросту інфляції 90 і більше відсотків.

Кумулятивний приріст інфляції визначають як добуток індексів інфляції за період, який складається з трьох останніх років, уключаючи звітний ( п. 3 П(С)БО 22). Індексом інфляції вважають індекс інфляції, оприлюднений центральним органом виконавчої влади у сфері статистики.

Водночас це визначення потребує пояснень. Під індексами інфляції, очевидно, маються на увазі індекси споживчих цін, які Держслужба статистики України публікує у відсотках*. Однак якщо перемножити «процентні» індекси, отримаємо неадекватні результати. Виходячи з цього слід використовувати коефіцієнти, тобто поділити «статистичні» індекси на 100.

* http://www.ukrstat.gov.ua/.

Крім того, якщо перемножити індекси, то отримаємо не приріст (збільшення) інфляції, а її значення за декілька років. Для визначення приросту інфляції потрібно отримане значення коефіцієнта знову перевести у відсотки і відняти від цього показника 100 %.

І, нарешті, найцікавіше — Держслужба статистики України публікує декілька індексів споживчих цін, серед яких можна виділити такі:

1) до попереднього місяця;

2) до відповідного періоду попереднього року;

3) до грудня попереднього року.

Який з цих індексів слід використовувати, офіційні органи не роз’яснили. На нашу думку, при розрахунку кумулятивного приросту інфляції потрібно застосовувати третій індекс. А саме: індекс інфляції до грудня попереднього року, оскільки цей показник відображає річний індекс інфляції. Саме цей індекс наводять офіційні органи як індекс інфляції (див., наприклад, «Урядовий кур’єр», 2016,  4, с. 3; лист Держслужби статистики від 11.01.16 р. № 11.1-5/6-16).

У цьому випадку розрахунок кумулятивного приросту інфляції (Інфлприр) можна показати у вигляді формули так:

Інфлприр = (І1 : 100 х І2 : 100 х І3 : 100) х 100 - 100,

де І1 — індекс інфляції за перший рік із розрахункового періоду (три роки, уключаючи звітний);

І2 — індекс інфляції за другий рік розрахункового періоду;

І3 — індекс інфляції за звітний рік.

Тоді для складання фінзвітності за 2015 рік кумулятивний приріст інфляції можна розрахувати так:

Інфлприр = (100,5 : 100 х 124,9 : 100 х 143,3 : 100) х 100 - 100 = 79,88 %.

Увага: кумулятивний приріст інфляції ще не перевищив «порогове» значення (90 %), тому коригувати фінзвітність за 2015 рік на інфляційну складову не потрібно.

Якщо інфляція продовжуватиме зростати тими самими темпами, то цілком можливо, що таке коригування в недалекому майбутньому доведеться робити.

Між тим такий обов’язок покладено тільки на тих юросіб, які зобов’язані оприлюднити річну фінансову звітність ( п. 2 П(С)БО 22). Тобто коригування на інфляційну складову здійснюють (ч. 4 ст. 14 Закону про бухоблік):

• публічні акціонерні товариства;

• підприємства — емітенти іпотечних облігацій, іпотечних сертифікатів, облігацій підприємств і сертифікатів фондів операцій з нерухомістю;

• професійні учасники фондового ринку, банки, страховики та інші фінансові установи.

Решті підприємств з приводу коригування фінзвітності на індекс інфляції можна не перейматися, навіть якщо кумулятивний приріст інфляції досягне 90 %.

фінзвітність, коригування, індекс інфляції додати теги змінити теги
Додайте свої теги до статті
Розділіть мітки комами. Наприклад: бухгалтерія, форма, відсотки, ПДВ, квартальний звіт. Максимальна кількість 10.
або Закрити
Ваша оцінка врахована! Оцініть статтю :
  • Добре
  • Нормально
  • Погано
Поділитися:
Коментарі до статті