Теми статей
Обрати теми

«Роздрібний» акциз на паливо: заповнюємо січневу декларацію

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 03.02.16 р. № 3495/7/99-99-19-03-03-17

ДФСУ адресувала лист, що коментується, місцевим податковим органам. Однак, як це часто буває, є багато корисного і для платників податків.

В адмініструванні «роздрібного» акцизу є зміни, які набули чинності з 01.01.16 р. Так, для платників акцизного податку — суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію палива, адвалорну ставку акцизного податку (5 %) замінили на специфічну ставку — 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару.

При цьому ставку потрібно перевести у гривні. Так, з товарів (продукції), реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, на які встановлені ставки акцизу в іноземній валюті, податок сплачується в національній валюті та розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ, який діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу ( абз. 2 п. 217.3 ПКУ).

Тобто для розрахунку акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним у I кварталі 2016 року потрібно застосовувати курс євро, встановлений НБУ на 20 грудня 2015 року. За даними НБУ, на 20.12.15 р. 1 євро = 25,462988 грн., відповідно для I кварталу 2016 року ставка акцизу у гривнях за 1 літр реалізованого (відпущеного) палива дорівнюватиме 1,069445496 грн. (0,042 х 25,462988).

Зверніть увагу! В електронній формі діючої декларації з акцизного податку* (додаток 6) ставку податку можна вказати у гр. 6 тільки з двома цифрами після коми (замість розміру ставки у відсотках), а обсяг (у літрах) реалізованого палива — у гр. 5 (замість вартості підакцизних товарів). Однак у такому разі ставку акцизного податку доведеться округлити до копійок (1,07 грн. за 1 літр палива).

* Затверджена наказом Мінфіну України від 23.01.15 р. № 14.

Вихід із ситуації, що склалася, пропонують податківці. Вони рекомендують використати таку формулу розрахунку суми «роздрібного» акцизу:

ПЗ = Vл х (0,042є х Кє),

де ПЗ — податкове зобов’язання з роздрібної реалізації палива;

Vл — обсяг реалізованого палива в літрах;

0,042є — ставка акцизного податку;

Кє — офіційний курс гривні до євро, встановлений на 20-те число місяця, що передує кварталу.

Тобто не потрібно округляти до копійок ставку акцизу, а просто розрахувати суму податку та вказати її в додатку 6 до акцизної декларації.

ДФСУ резюмує: платники «роздрібного» акцизу повинні заповнити розділ Ґ декларації, а також:

• додаток 6 (чи декілька для кожного коду КОАТУУ) до декларації, в якому потрібно заповнити заголовну частину, зокрема, відмітивши в полі «Код КОАТУУ» за місцем роздрібної торгівлі паливом. При цьому стосовно палива потрібно заповнити тільки графу 7 «Сума податкового зобов’язання, що підлягає сплаті до бюджету», а також підсумковий рядок «Усього:». У листі наведений приклад заповнення двох додатків 6;

• додаток 9 до декларації, в якому відобразити відомості про розрахунок суми «роздрібного» акцизу на паливо — доповнення (згідно з  п. 46.4 ПКУ). ДФСУ також наводить приклад його заповнення з розрахунком ставок «роздрібного» акцизу через адвалорну ставку в євро.

Крім того, у листі, що коментується, податківці зазначили: норма, згідно з якою для палива, під час виробництва якого як сировина використані інші оподатковувані підакцизні товари, сума податку до сплати зменшується на суму податку за такою сировиною ( п. 217.6 ПКУ), набуває чинності з 01.03.16 р. і застосовуватиметься в роботі системи електронного адміністрування реалізації палива. Таким чином, при складанні січневої декларації ця норма ще не враховується.

За такими правилами потрібно складати декларацію вже за січень 2016 року та подати не пізніше 22.02.16 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі